Бърза ваксина в Москва...

Бърза ваксина в Москва...
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.03.2021
  • Share:

Летиш с Луфтханза от Франкфурт до Москва. Там те ваксинират със "Спутник V" и със следващия полет се прибираш обратно в Германия. Всичко това срещу начална цена от 1000 евро. Вярно ли е?

 

 

 

Летиш с Луфтханза от Франкфурт до московското летище Домодедово. Там те ваксинират със "Спутник V" в специалния първокласен "Корона-салон" и със следващия полет се прибираш обратно у дома. И всичко това срещу начална цена от 1000 евро. На пръв поглед звучи като добро решение, за да се избегне дългото чакане за ваксина в Германия - поне за онези, които биха могли да си го позволят. За тази възможност информира преди броени дни сайтът intellinews - икономическо издание, чиито автори са независими журналисти и което обичайно изпъква с добра информираност.

В статията му се твърди още, че Луфтханза водела преговори с руското външно министерство. А за собственика на летището в Домодедово - един руски бизнесмен - се казва, че бил инвестирал в идеята за услуга в сферата на медицинския туризъм. И по-конкретно - ваксинация срещу коронавирус. Планът обаче трябвало първо да бъде одобрен от Кремъл. 

 

Вярно ли е всичко това?

 

От германската обществено-правна телевизия АРД отправиха запитване по въпроса до Луфтханза. От авиокомпанията отговориха по следния начин: "В момента на летище Домодедово в Москва няма подобен салон на Луфтханза и не планираме да откриваме там имунизационен център".

Все пак авиокомпанията обръща внимание на факта, че на терминала за пристигащи на летището в Домодедово има общ имунизационен център, обслужващ само служители на летището, руски граждани и чужденци с право на престой в Русия.

 

Остава въпросът дали е възможно човек да реши на своя глава да лети до Москва, за да се ваксинира. Според редица информации, в Москва било много лесно да се ваксинираш със "Спутник V" - това било възможно не само в клиниките и имунизационните центрове, но и в операта, както и в универсалния магазин ГУМ на Червения площад, където ваксинираните получавали даже и по един сладолед за награда.

 

Външното министерство на Германия подчертава на своя сайт, че съществуват сериозни ограничения за пътуващите до Руската федерация, но добавя, че важат изключения за лицата, които пристигат с цел да ползват руски медицински услуги. От АРД отправиха писмено запитване до руското посолство в Германия дали ваксинациите срещу коронавируса спадат към тази категория медицински услуги. Отговорът обаче дойде едва след публикуването на статията на сайта на телевизията и бе добавен в нея впоследствие. В него руското посолство назовава изключенията, при които се издават визи за Руската федерация, но подчертава: "Тези изключения не важат за чуждестранни граждани и хора без гражданство, които искат да влязат в Русия с цел ваксинация".

 

Какво казват чужденците в Русия?

 

Междувременно чуждестранни граждани с разрешително за престой или работна виза за Русия разказват различни неща за резервирането на час за ваксинация и представянето на личните документи - най-вече поради това, че правилата бяха променени преди няколко дни.

Според съобщения на чужденци в социалните медии, вече не е възможно да се ваксинираш в ГУМ, както и в държавните клиники, дори и да имаш разрешително за престой и работна виза в паспорта. Това било възможно само в частни клиники, но и там вече не било съвсем сигурно.

 

Който все пак се добере до възможност за ваксинация, по правило заплаща не за самата ваксина, а за предварителния медицински преглед. Цените варирали между 70 и 100 евро общо за двете дози, като втората се поставяла най-рано на 21-ия ден след първата, а в интервала между тях не бивало да се консумира алкохол. 

Много ваксинирани разказват, че след ваксинацията са имали леки грипоподобни симптоми за ден-два, други обаче не усетили никакви неблагоприятни ефекти. Неясно е все още дали сертификатите за ваксинация, издавани от руските клиники, на които няма QR- код, ще бъдат признавани като ваксинационен паспорт при международни пътувания.

 

Дори и ако отпаднат ограниченията за пътуване до Русия, опитът за ваксинация там си остава несигурно, трудно, а и скъпо начинание. Човек ще трябва да остане в Русия най-малко 3 седмици или пък да лети втори път до Москва. Луфтханза предлага полети до Домодедово на всеки два дни, като най-евтините билети за отиване и връщане струват 500 евро.

Станете почитател на Класа