Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога?

Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога?
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    20.01.2021
  • Share:

През февруари 2018 г. главният изпълнителен директор на една от най-известните мултинационални компании в Америка постави въпроса защо толкова много бизнесмени са настроени срещу Доналд Тръмп, пише Брук Мастърс за Financial Times.

 

Американският президент вече беше лъгал многократно, хвалеше белите супремасисти, които маршируваха в Шарлотсвил и злобно атакуваше хора и компании в Twitter. Но този главен изпълнителен директор се фокусираше върху нещо друго: Тръмп току-що беше направил огромно намаляване на корпоративния данък и съкращаваше регулациите. "Има много шум, но е страхотно", каза той пред група журналисти от Financial Times.

 

Това неофициално събиране ми беше в ума, докато наблюдавах как американският бизнес се опитваше да се дистанцира от Тръмп и неговите републикански поддръжници, чиито твърдения за откраднати избори предизвикаха метежа срещу Капитолия. Сега, след като загинаха хора, прозорците бяха счупени, а офисите - разграбени, големите американски корпорации не успяват да реагират достатъчно бързо, като осъдят случилото се и заявят, че не са имали представа какво се задава.

 

Хотелската верига Marriott, химическата компания Dow и финансовите корпорации American Express и Morgan Stanley заявиха, че спират даренията за депутатите, чието отхвърляне на резултатите от президентските избори допринесе за размириците. Фирмата за поздравителни картички Hallmark, базирана в Канзас Сити, поиска парите си обратно от местните сенатори Джош Холи и Робърт Маршъл, които бяха на видно място сред 147-те републиканци, гласували против удостоверяването на избора на Джо Байдън след бунта.

 

Дори на съоснователят на Blackstone Стив Шварцман, който даде 355 000 долара на предизборния фонд на Тръмп и 325 000 долара за оспорване на изборните резултати, му дойде до гуша. „Шокиран съм и ужасен от опита на тази тълпа да подкопае нашата конституция. Както казах през ноември, резултатът от изборите е напълно ясен и трябва да има мирно предаване на властта“, заяви той.

 

Всичко това поражда два въпроса: какво им отне толкова време и ще бъде ли трайно отвращението им? Twitter окончателно спря акаунта на Доналд Тръмп „поради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие“, но едва след като той каза на тълпата пред Капитолия „обичаме ви“ и обяви, че към неговите привърженици „няма да бъде проявено неуважение или несправедливо третирано по никакъв начин или форма!!!“

 

Американският бизнес е втрещен от Тръмп, но докога?

 

 

Amazon спря да предоставя хостинг услуги на социалната мрежа Parler, а Google и Apple изтеглиха приложението ѝ от своите магазини. Това обаче се случи само след като крайнодесни поддръжници на Тръмп го използваха, за да планират щурма срещу Капитолия и да качат постове, които „недвусмислено насърчават и подтикват към насилие“.

 

Междувременно от Stripe заявиха, че повече няма да обработват плащания за кампании на Тръмп, а Професионалната голф асоциация на Америка премахна от календара си за 2022 г. игрището на Тръмп. И двете стъпки удрят по джоба му, но идват месеци след като той започна с фалшивите твърдения за опорочени избори.

 

Корпоративните обещания относно политическите дарения също така могат да доведат до много по-малко, отколкото изглежда. JPMorgan Chase, Citigroup, Facebook и Microsoft спряха всички дарения на своите политически комитети. Но тези общи обещания идват удобно в началото на следващия изборен цикъл, когато малко кандидати активно събират средства. Те може да не бъдат спазени.

 

Нито пък правят разлика между хора и партии. Демократите спечелиха изборите и защитиха резултатите. Що се отнася до Републиканската партия, абсурдно е да се мерят с еднакъв аршин Мит Ромни и Лиза Мурковски, които публично се разграничиха от Тръмп, с опортюнистите в Конгреса, които отказаха да удостоверят изборите.

 

Освен това американското корпоративно влияние върху изборите далеч надхвърля даренията за отделни кандидати. Индустриалните групи, представляващи банкери, агенти по недвижими имоти, автодилъри и търговци на бира на едро, бяха сред най-големите дарители на тези 147 републиканци. Откакто Върховният съд отмени ограниченията за „независимите“ корпоративни разходи за избори, големите плащания отиват директно в рекламата, а не към кандидатите.

 

Сега много компании твърдят, че гледат отвъд чистите печалби към по-голяма социална цел. Следващите няколко месеца ще изпитат това. Демократите искат да повишат данъците и да регулират по-строго, но те контролират Конгреса с нищожно мнозинство. Главният изпълнителен директор, с когото се срещнах през 2018 г., беше щастлив от данъчното облекчение на Тръмп, въпреки че то бе опаковано заедно с хвалебствия за расисти насилници. Колко от тези, които правят благочестиви изявления днес, биха направили същата сделка отново?

 

В момента те са готови да променят позицията си, като едва ли сред тях ще има мъдри. Така че инвеститорите трябва да се намесят. Миналата година акционерите подадоха само 76 предложения с искане за по-добро разкриване на лобистки и политически дарения, спрямо 101 през 2019 г., според консултантската компания Georgeson. Това трябва да се промени.

 

Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Станете почитател на Класа