Китай: Заради САЩ излизането на Русия от "Открито небе" беше неизбежно

Китай: Заради САЩ излизането на Русия от "Открито небе" беше неизбежно
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

В петък руското външно министерство заяви, че Москва е започнала процедури за напускане на Договора за отворените небеса, тъй като не е постигнат напредък в премахването на пречките, които възпрепятстват функционалността на споразумението, след като администрацията на Тръмп изтегли Съединените щати от него.

 

Китай заяви в понеделник, че оттеглянето на Русия от Договора за открито небе е било неизбежно поради позицията на Съединените щати по въпроса.

 

Изявлението идва, след като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в петък, че Москва е започнала да се процедура по оттегляне от Договора за открито небе, тъй като ситуацията е непоносима, след като Съединените щати се отказаха от споразумението.

 

"Надявахме се на конструктивен подход от западните страни, които заявиха, че са ангажирани с договора за отвореното небе. Техните политически връзки със Съединените щати обаче се оказаха по-важни за тях от поддържането на важния европейски инструмент за сигурност", добави тя .

 

Русия положи всички усилия да запази споразумението след напускането на Съединените щати и предложи като решение останалите страни да гарантират, че нито една от данните, събрани за Руската федерация, няма да може да бъде прехвърлена в Америка, заяви говорителката.

 

"Ситуацията беше непоносима за нас, тъй като всички членове на НАТО запазиха способността си да наблюдават Русия, но територията на лидера на алианса Съединените щати беше затворена за нас", посочи Захарова.

 

 

Превод: СМ

Станете почитател на Класа