Обширна пресконференция на Лавров

Обширна пресконференция на Лавров
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

Вчера се проведе ежегодната пресконференция на Министерство на външните работи на Русия, на която министър Сергей Лавров обстойно разгледа състоянието на световните проблеми, голям кръг въпроси на международните отношения и позициите на Русия по тях.


Ето в резюме неговите думи по някои от поставените му възлови въпроси:


Новината за завръщането на руския опозиционер Алексей Навални в Москва и ареста му на летището заради системни нарушения на условията на процесуалния период в рамките на делото Ив Роше, по което той е обвинен в мащабна измама в сферата на бизнес дейността, се използва в западните страни за отклоняване на вниманието от собствените им проблеми и кризи. Така западните политици си мислят, че по този начин те могат да отклонят вниманието от по-дълбоката криза, в която се намира либералният модел на развитие.


В този смисъл Германия появява "дипломатическа грубост" с Русия, като германските власти недопустимо споделят с Москва само отговорите, които Навални е дал, когато го разпитвали германските сили на реда. Навални казва: „Руската държава и лично Владимир Путин ме отровиха", а Западът го възприема без никакво доказателство.


Берлин не споделя с Москва никакви веществени доказателства за отравянето на Навални: Няма ги трите бутилки с предполагаеми следи от отровата, няма копия на токсикологичното заключение, няма ги биологичните тестове, няма резултати от техните анализи .


Строителството на газопровода Северен поток 2 ще бъде завършено, въпреки външния натиск и санкциите на САЩ срещу проекта. "Въпреки продължаващия натиск, Северен поток 2 ще бъде завършен. За трезвите европейци ползите от създаването на допълнителен маршрут за износ на газ са очевидни, въпреки че има държави, които са готови да работят за чуждестранни собственици в ущърб на интересите на своите граждани. Русия счита санкциите на САЩ срещу тръбопровода за открита намеса във вътрешните работи на ЕС. А целта на тези ограничителни мерки не е загриженост за енергийната сигурност на ЕС, а изтласкване на американски втечнен природен газ на европейските пазари


Страните от НАТО непрекъснато изграждат военното си присъствие близо до нашите граници, работят за увеличаване на скоростта на прехвърляне на силите към източния фланг. Интензивността на ученията, сценариите на които все повече наподобяват целенасочената подготовка за мащабен военен конфликт, продължава. сегмента от системата за противоракетна отбрана между САЩ и НАТО. Наблюдаваме натрупването на напреднало политическо и военно-техническо сътрудничество на алианса и Вашингтон с Грузия. Очакваме, че САЩ и НАТО ще приемат сериозно нашите предупреждения и всъщност ще спрат да подбуждат Тбилиси до конфронтация с Русия. От наша страна остава постоянен интерес към последователната нормализация на двустранните отношения. Процесът на нормализиране на отношенията "е бил негативно повлиян от юнската провокация на грузинските радикали, в отговор на което Руската федерация е била принудена временно да спре въздушния трафик с Грузия. Надяваме се, че Тбилиси ще научи уроците от случилото се.


Светът продължава да бъде в много трескаво състояние. Ние твърдо ще се стремим да гарантираме, че нашият свят няма да остане без никакви споразумения, които по някакъв начин съдържат и контролират оръжията, особено ядрените оръжия. Москва възнамерява да използва способностите на международните организации, за да предотврати надпреварата във въоръжаването.


През следващата година имаме предвид да работим за поддържане на глобалната сигурност и стратегическата стабилност, включително усилията за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и недопустимостта на оръжието на киберпространството.


Ключовият дестабилизиращ фактор остава агресивната линия на редица западни държави, предимно американските ни колеги, относно унищожаването на международната правна архитектура на сигурността, замяната на международното право със собствения им измислен световен ред, основан на техни правила.


В тази поредица е премахването на Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег от Вашингтон, ликвидирането на перспективите за удължаване на Договора за стратегическо оръжие, изкуствено утежняваното напрежение в региона на Персийския залив, опитите за преразглеждане на общоприетите основи на близкоизточното селище, засилената военна активност на НАТО близо до приватизация на многостранни механизми за контрол върху неразпространението на оръжия за масово унищожение.


Вашингтон, отказвайки на представители на редица държави да участват в събития на ООН, открито злоупотребява с привилегиите на страната, в която се намира седалището на международната организация.

Станете почитател на Класа