Глен Гринуолд: Отчаяние, депресия и неизбежен възход на Тръмп 2.0

Глен Гринуолд: Отчаяние, депресия и неизбежен възход на Тръмп 2.0
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

Джо Байдън казва, „Америка се завръща". Журналистът Глен Гринуолд смята, че това означава „милитаризъм, империализъм и корпоративизъм".


Глен Гринуолд е адвокат, който се обърна към журналистиката през 2005 г., за да протестира срещу потискането на гражданските свободи на американците в рамките на „войната срещу терора" на Буш-Чейни. Гринуолд стигна до международна слава, като пусна историята на Едуард Сноудън през 2013 г. По-късно той стана съосновател на Intercept, но напусна медията през октомври, след като заяви, че редакторите там са потиснали отразяването му на кандидата за президент Джо Байдън.


„Не мисля, че е особено трудно да знаем какво да очакваме от администрацията на Байдън", каза в неделя аплодираният американски журналист пред Крис Хеджес, водещ на „On Contact".


„Байдън е човек, който многократно е подкрепял милитаризма и империализма и един от ключовите водещи защитници на инвазията в Ирак. На вътрешния фронт Байдън е лоялен служител на кредитните карти и банковата индустрия и архитект на законопроекта за престъпленията от 1994 г., довел до драстично повишаване на процента лишени от свобода чернокожи в САЩ.", казва той


„Това, че левичарите, участващи в протестите на Black Lives Matter, се събраха около Байдън, след участието му в приемането на законопроекта за престъпленията, е иронично, но служи и като пример за това как действа Демократическа партия." продължи Гринуолд.


„Демократите са много добри в създаването на марка, коренно различна от реалността, но по същество Демократическата партия служи на милитаризма, империализма и корпоративизма. Ето кой ги финансира, и в това те вярват. Ето защо виждате оперативните служители на Буш и Чейни да приветстват Джо Байдън, ето защо Уолстрийт празнува, когато той избра Камала Харис. Обединяването на истаблишмънта - както демократи, така и републиканци - зад Байдън може да има далечни последици", предупреди Гринуолд.


„Неслучайно след осем години Обама и Байдън получихме Доналд Тръмп", каза той. Очевидно е, че ако се върнете назад и направите абсолютно същото, което правеше администрацията О-Байдън в продължение на 8 години, и което Байдън се готви да направи, всеки разумен човек трябва да очаква същия резултат."


След това, което нарече „трети мандат на администрацията на Обама", Гринуолд предупреди „Байдън може да подготви по-интелигентна и по-стабилна версия на Тръмп да поеме властта".

Станете почитател на Класа