Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света по-рано от очакваното

Китай ще изпревари САЩ като най-голяма икономика в света по-рано от очакваното
  • Written by:  Е.Аврамов
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

БВП на Китай, втората по големина икономика в света, се очаква да се увеличи с 8,2 процента тази година и да продължи да превъзхожда световните си колеги, включително САЩ, съобщава Bloomberg.


„Азиатската държава е единствената голяма икономика, която е избегнала свиването миналата година и сега е на път да надмине САЩ като най-голямата икономика в света до 2028 г., тоест две години по-рано, отколкото бях изчислил преди" каза Хоми Харас, заместник-директор по Глобална икономика и програма за развитие в Института Брукингс.


Участието на страната в световната икономика се увеличи с най-бързите темпове през този век. Според официалните данни пратките от Китай, който вече се е превърнал в водещ износител в света, са се увеличили с 3,6% през 2020 г.


Икономисти, консултирани от агенцията, отбелязват, че Пекин задълбочава икономическите връзки в Азия и Европа и се цели към вътрешното потребление, за да ускори следващата си фаза на растеж.


Според Ка Дзен, директор по Азиатски изследвания в Университета в Арканзас, пандемията може да помогне на азиатския гигант да "затвърди позициите си в глобалната икономика". Американските и европейските компании вероятно ще се съсредоточат повече върху Китай, тъй като "след пандемията потенциалът на страната ще бъде единственият основен източник на растеж в света ".


Освен това е вероятно миналата година Китай да си е върнал титлата на основната световна дестинация за чуждестранни инвестиции, тъй като над 129,5 милиарда долара са се влезли в страната до ноември 2020 г. Междувременно в световен мащаб преките инвестиционни потоци в чуждестранна валута са спаднали между 30 и 40 процента през 2020 г. в сравнение с предходната година, според изчисленията на UNCTAD - орган за търговия и развитие на ООН.

Станете почитател на Класа