Мрежата Parler се появи отново онлайн с нов хостинг

Мрежата Parler се появи отново онлайн с нов хостинг
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

Parler, младата платформа за социални медии, която беше свалена този месец като част от широкомащабните репресии от Big Tech срещу консерваторите, се появи отново онлайн със съобщение от една страница, обещаващо скоро услугата да бъде пусната изцяло в действие.


"Здравей, свят, това нещо включено ли е?" пусна съобщение главният изпълнителен директор на Parler, Джон Матце, когато уебсайтът на компанията се появи отново в неделя, отбелязвайки първото си появяване след спирането преди седмица, когато Amazon прекрати уеб хостинга на платформата.


„Сега изглежда подходящият момент да напомним на всички - и фенове, и хейтъри - защо стартирахме тази платформа", добави Матце. "Ние вярваме, че неприкосновеността на личния живот е от първостепенно значение и свободата на словото е от съществено значение, особено в социалните медии. Нашата цел винаги е била да осигурим безпартиен публичен площад, където хората да могат да се радват и да упражняват тези две свои жизнени права. Ще разрешим всяко предизвикателство пред нас и планираме да приветстваме всички, скоро ще се върнем. Няма да оставим гражданския дискурс да загине."


Компанията не даде повече подробности за своите планове за възстановяване или график за възобновяване на услугата. Според интернет базата данни WHOIS сега тя се хоства от Epik, същата платформа, която пренася сървърния трафик за Gab и 8chan.


Epik се изказа срещу де-платформинга на компании като Parler и техните потребители. "Става все по-лесно да се демонизира всеки, който има различни убеждения, без да се признават действителните ефекти и въздействие, които това може да окаже върху обществото", каза компанията, като критикува решението на технологичните гиганти да отхвърлят Parler.


Google и Apple премахнаха Parler от магазините си за приложения, докато Amazon Web Services забрани на компанията да използва нейните сървъри, заради отказа й да премахне съдържание, което „застрашавало" обществената безопасност.


Parler, въпреки че е особено предпочитана от консерваторите, не беше единственото място, където крайнодесните протестиращи обсъждаха плановете си. Много от тях използваха масовите платформи, като Twitter, Facebook и YouTube - нито една от които не беше отменена под този претекст.
Матце дори трябваше да избяга от дома си и да скрие семейството си заради заплахи за смърт.

Станете почитател на Класа