Експерт: „Трябва веднага да спрете да използвате Facebook Messenger“

Експерт: „Трябва веднага да спрете да използвате Facebook Messenger“
  • Written by:  Ж.Школски
  • Date:  
    19.01.2021
  • Share:

Журналистът Зак Дофман, специализиран в киберсигурността, заяви в статия за Forbes, публикувана в събота, че трябва да спрем да използваме Facebook Messenger поради липса на подходяща защита на нашите съобщения. „Ако сте един от 1,3 милиарда потребители на Facebook Messenger, тогава внезапната реакция срещу WhatsApp трябва да служи като категорично предупреждение", пише той.


Миналата седмица WhatsApp уведоми своите потребители, че данните, събирани от услугата, вече ще бъдат споделяни с Facebook, независимо дали потребителят иска това или не.


Новината породи спор относно поверителността в мрежата и беше жестоко критикувана от личности като съосновател на Tesla и ръководител на SpaceX, Илон Мъск и съоснователя на Telegram, Павел Дуров.


Дофман каза „Провалът на WhatsApp, причинен от намерението му да приложи нови политики, в рамките на които е планирано да започне да споделя потребителски данни с Facebook, отвлече вниманието от това колко лошо е нашествието на Messenger в поверителността. Няма оправдание за това. Всички знаем, че Facebook живее от нашите данни, по този начин плащаме за техните "безплатни" услуги. Но трябва да има ограничение. Попадаме на място, където Facebook казва "ще вземем всичко, което попадне в нашите ръце", а ние казваме„ да, това е добре ", така че какво говори това за нас и стойността, която придаваме на собствената ни поверителност?", попита той.


Журналистът заяви, че основният аргумент на WhatsApp в негова защита е, че приложението не може да чете нашите съобщения. „Нямате такъв късмет обаче, ако сте потребител на Messenger", каза Дофман.


Той посочи, че криптирането от край до край, което WhatsApp предоставя на своите потребители, се използва в Messenger само в лични съобщения, а не в групи и не се активира по подразбиране. "Функцията трябва да е по подразбиране за каквато и платформа за съобщения да използвате", каза журналистът.


Дофман посочи, че „приложението следи съдържанието и ще забележите, че„ здраве и фитнес, чувствителна информация и финансова информация са сред масата полета с потребителски данни, които то признава, че събира чрез своята платформа Messenger".


"Съветът сега е прост. Ако все още сте в Messenger или ако използвате директни съобщения в Instagram за нещо различно от взаимодействието с компании, от които пазарувате, и създаването на случайни контакти, е време да преминете към друго приложение. Ако искате по-сигурна опция, използвайте други услуги за съобщения, с потвърдена сигурност на данните".


В резултат, руското приложение Telegram, създадено от Павел Дуров, стана второто най-изтегляно приложение в САЩ, а до момента 15 президенти на държави от Европа, Азия и Америка вече имат свои лични канали в него.

Станете почитател на Класа