Британски вирусолози оцениха резултатите от теста на "Sputnik V"

Британски експерти в областта на вирусологията разказаха защо можем да говорим за ефективността на руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V.

Коментирайки съобщенията, че ваксината е била повече от 91% и 95% ефективна на 28 и 42 ден след първата инжекция, Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза: „Данните са в съответствие с това, че ваксината е достатъчна ефективна. "Според него „резултатите са в съответствие с това, което виждаме при други ваксини“. Резултатите от ваксината са „наистина важно послание за здравните учени по целия свят“, което показва, че коронавирусът „може да се бори с ваксини“, каза Евънс.

Иън Джоунс, професор по вирусология в Британския университет в Рединг: "не вижда причина да се съмняваме" в резултатите от теста на Sputnik V. Според него "първоначалните резултати са предизвикали объркване", но "не защото са били неоснователни," просто "те са освободени малко по-рано". Джоунс изрази мнение, че "ще бъде полезна ваксината", съобщава РИА Новости .

CBC обяснява, че положителните оценки се основават на знанието, че "методът на аденовирусна доставка, който е в основата на ваксината, създаден от (център Gamaleya, се е оказал успешен отново и отново." В същото време остава неизвестно дали коронавирусът ще покаже съпротива, отбелязва каналът. Евънс посочи, че резултатите от други ваксини предполагат, че руската вероятно ще работи добре.

Евънс отбеляза, че "сега има четири ваксини, които имат известна ефикасност, много повече, отколкото някога сме имали по отношение на ваксина срещу ХИВ или малария." Според него процесите в САЩ и Европа са много по-отворени и прозрачни, отколкото в Русия, поради което към руската ваксина е възникнало по-скептично отношение. Той заяви: "Не знаем колко внимателно се проследяват техните изследвания и колко задълбочено се отчитат те." В същото време Евънс призна, че „страните, които я купуват, я купуват, вярвайки, че Русия е успяла да създаде нещо“.

Припомняме, че вторият междинен анализ на данните от клинично проучване на ваксината Sputnik V показа ефективност от 91,4% на 28-ия ден след първата инжекция, ефективността на ваксината на 42-ия ден след първата инжекция надвишава 95%. Посланикът в Минск Дмитрий Мезенцев заяви, че клиничните изпитвания, в които са участвали 100 граждани на Беларус, показват висока ефективност на руската ваксина - около 95%.

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа