"Раят е временно затворен"

"Раят е временно затворен": така е озаглавена новата изложба на артистичното дуо ninavale - Нина Ковачева и Валентин Стефанов. Ковачева и Стефанов реагират на пандемията с остроумие

и критичност, отбелязват медиите.

 

 

 

"Раят е временно затворен": така е озаглавена новата изложба на артистичното дуо ninavale - Нина Ковачева и Валентин Стефанов. Двамата реагират на пандемията от коронавирус с остроумие и критична равносметка, съобщава австрийската католическа новинарска агенция "KathPress". Откриването на изложбата ще се състои на 24 октомври в културния център "Kultum" в Грац. 

В контраст със злото

Краят на света може да е по-близо, отколкото посетителите предполагат: инсталация от изложбата предупреждава за приближаването на "апокалиптичен конник". Той язди в небето, но не намира Бог. 

Изкуството на ninavale се занимава с "крехкостта на живота" и се опитва да разбие настоящите закони и стереотипи, обяснява кураторът на изложбата и ръководител на "Kultum" Йоханес Раухбергер. "В изложбата художниците ви канят да развиете една представа за "добрия живот" като противовес на "банализирането на злото", заради което съвременниците ни са изложени на страхове, ужас, отчаяние и "алтернативни факти"." Затова и изложбата приканва: "Наслаждавайте се на свободата! Наслаждавайте се на самотата! Наслаждавайте се на края".

За художниците

Творческото дуо ninavale е поставяло редица изложби в България, Южна Корея, Великобритания, Франция и други държави по света. Нина Ковачева и Валентин Стефанов са родом от България, но живеят в Париж. През 2002 година са отличени от ЮНЕСКО за принос в развитието на съвременното изкуство. Те са и сред първите артисти в Париж, които проектират видеоарт върху архитектурни фасади. Използват повтарящи се движения като тяхната безкрайност кара публиката да се замисли върху времето. Кадрите им носят психологически смисъл и поставят въпроси за смисъла на съществуването в съвременния свят.

Мария Василева, куратор и критик, казва за тях: “С изчистени изразни средства и точно намерени решения те говорят за свободата на личността в съвременното общество на сложни социални взаимоотношения. Пътят към тази свобода минава не през изолацията и затварянето, а през споделянето“. Литературният критик Димитър Камбуров споделя: "Тук ще става дума за трима художници: Нина, Валентин и Нина-и-Валентин... И тримата художници работят с градежа и разрухата в една възвишена неразличимост. Независимо дали изследват затворени пространства и домашна тривия или алтернативно полагат живото сред една безразлична природа, ефектът е на проглеждащото остранностяване, понякога на ръба на потреса."

Културният център "Kultum" в Грац представя съвременно изкуство с особено фокус върху религията, духовността и екзистенциалните проблеми. "Kultum" ще е дом на изложбата на Нина Ковачева и Валентин Стефанов до 12 декември 2020г.

Станете почитател на Класа