Путин: Военен съюз с Китай по принцип е възможен

Японските медии разпространиха широко изявленията на президента Путин относно „теоретичната възможност за военен съюз между Русия и Китай“. Въпреки изявлението на Путин, че „този съюз не е необходим сега“, японците възприемат това като сериозно предупреждение към САЩ срещу по-нататъшна ескалация на военното им присъствие в Азия.

 

Путин: Военен съюз с Китай по принцип е възможен

 

 

Отговаряйки на въпроси чрез видеоконференция по време на работата на дискусионния клуб Валдай на 22 октомври, президентът Путин заяви, че „теоретично е напълно възможно да си представим военен съюз между Русия и Китай“, съобщава изданието. Въпреки че в същото време руският лидер направи уговорка, че като цяло сега няма нужда от това, той прозрачно намекна, че не може да се изключи самата възможност за подобен съюз.

Вестникът подчертава, че Путин отправя своите изявления към голяма общност от международни експерти и политици. Не може да се изключи, че по този начин руският президент «хвърля пробен балон» в светлината на предстоящите президентски избори в САЩ. Още през декември миналата година Путин заяви, че плановете на руското ръководство не включват сключването на военен съюз с Китай.

Президентът Путин подчерта, че разностранното военно сътрудничество и доверието в отношенията между Русия и Китай, „са достигнали такова ниво, че на този етап като цяло нямаме нужда от военен съюз, но теоретически нямаме намерение да го изключваме“.

Президентът Путин подчерта, че Русия в момента е изправена пред все по-нови заплахи. Сред тях е ясно проявената готовност на Съединените щати да разположат нови ракети със среден и малък обсег на действие в Азия. Според международните експерти именно тези заплахи и нарастващото недоверие към Америка са предизвикали уговорката на Путин, че хипотетично е възможен руско-китайски военен съюз.

Изданието цитира и думите на Путин за бъдещите отношения със САЩ.

«Очакваме с нетърпение диалог с всяка бъдеща американска администрация.»

Руският президент обяви готовността си да уведоми американската страна за броя на най-новите оръжия, включително свръхзвуковите, които Русия притежава, и в този контекст призова американската администрация да се съгласи с удължаването на настоящия договор СТАРТ-3 след февруари 2021 г.

 

Петя Паликрушева

 

 

Станете почитател на Класа