Всички са срещу Тръмп

Американските тайни служби обвиниха Иран и Русия в намеса в изборите в САЩ. Според разузнаването те откраднали незаконно личните данни на гласоподаватели и разпространявали фалшива информация,

за да внесат объркване.

 

 

 

Директорът на националното разузнаване Джон Ратклиф и директорът на ФБР Кристофър Рей се обърнаха към американските граждани с думите: "Застанали сме пред вас, за да ви уверим, че държим ситуацията под контрол, и за да ви предоставим най-мощния инструмент, с който разполагаме за борба с подобни атаки - истината и информацията". Русия и Иран се били опитали да се намесят в изборите на трети ноември, заявиха двамата. Според тях Иран бил изпратил имейли до избиратели на Демократическата партия в няколко щата, включително Флорида и Пенсилвания, в които и двамата кандидати са твърдо решени да спечелят. В имейлите избирателите са заплашвани и приканвани да гласуват за Доналд Тръмп.

Като подател била посочена дясната екстремистка група "Горди момчета". За разпращането на заканителните съобщения били използвани данни от избирателните списъци. Освен това Иран публикувал видео, в което се твърди, че е възможно да се подават фалшиви бюлетини, включително и извън САЩ. "Въпреки, че все още не сме виждали подобни дейности от страна на Русия, знаем, че през 2016-а година те са получили по подобен начин данни за избирателите", допълни Ратклиф. Според тайните служби, предполагаемата намеса тогава е била предприета чрез хакерски атаки и интернет кампании под фалшиви самоличности.

Директорът на ФБР заяви, че целта е да се създаде объркване, да се предизвикат социални вълнения и да се навреди на президента Тръмп. "Това са отчаяни опити на отчаяни противници, америкаците трябва да са убедени, че гласовете им имат значение", каза още Рей и призова всички граждани да черпят информация за изборите от надеждни източници като например съответните изибирателни секции в отделните щати.

Обама за Тръмп: "неспособен и некомпетентен"

Новият американски президент трябва да стане известен след седмица и половина, предизборната кампания вече е в горещата си фаза. Бившият президент Барак Обама даде своя принос, атакувайки с остри думи наследника си в Белия дом. На събитие във Филаделфия в подкрепа на кандидата за президент Джо Байдън той определи Тръмп като напълно неспособен да изпълнява длъжността президент - "неспособен да приеме работата сериозно". "Постът начело на държавата не е риалити, а реалност", каза Обама, визирайки участието на Тръмп в телевизионното шоу "Чиракът". "Писането на съобщения в Туитър, докато сте пред телевизора, не решава проблема", каза Обама за своя наследник.

Бившият президент Барак Обама е всичко друго, освен поддръжник на Доналд Тръмп

Бившият президент апелира към привържениците на неговата Демократическа партия да не се поддават на фалшивото чувство за сигурност, което биха могли да дадат настоящите положителни за Байдън резултати от социологическите проучвания. "Допитванията не ме интересуват", заяви Обама. Той се позова на многото заблуждаващи анкети за президентските избори преди четири години, които предсказваха победа на кандидатката на демократите Хилари Клинтън. По това време хората бяха станали "мързеливи и самодоволни" заради тези данни и не гласуваха. "Това не трябва да се повтаря", препоръча Обама.

Байдън изпреварва Тръмп както в националните социологически проучвания, така и в допитванията в отделните щати, решаващи за изборите на трети ноември. Предстои двамата съперници ще се изправят един срещу друг във втория и последен телевизионен дуел преди изборите.

 

Станете почитател на Класа