Загинал от изстрел на F-16 получава милионно обезщетение от американските ВВС

Семейството на цивилен подизпълнител, който е бил убит случайно от картечен откос на обучаващ се пилот на борда на изтребител F-16, ще бъде обезщетено с милионна сума, след като спечели съдебно дело срещу ВВС на САЩ, според решението на съда, продиктувано тази седмица.


Съдбовният инцидент се разиграл през нощта на 31 януари 2017 г., когато Чарлз Холбрук вършел работа за компанията Sensors Unlimited. Това е ставало в зона за наблюдение по време на учение с оръжия и истински боеприпаси във военновъздушната база Холоман, щата Ню Мексико.


53-годишният мъж е бил улучен в главата от 20-милиметров куршум, когато пилотът случайно е сметнал колата му за цел и е открил огън по указание на инструктора си, който също не е забелязал грешката. Въпреки че на мъжа е била оказана първа помощ, той е починал малко след това в болница.


Зоната за наблюдение, където се намира Холбрук, както и целта за стрелба са съдържали редица паркирани превозни средства. „От въздуха и през нощта пунктът за наблюдение на наземния персонал изглеждаше същият като целта", гласи съдебната документация. Добавете към това и малкият опит на обучавания пилот, който натиснал спусъка и изпратил 155 патрона директно по наземния персонал, взривявайки автомобил под наем и убивайки Холбрук.


Съпругата на починалия, Белен Холбрук, заведе дело от името на семейството си в края на 2018 г. срещу ВВС с искане за обезщетение за около 25 милиона долара. След месеци на съдебни спорове, съд постанови споразумение за по-ниска, но неразкрита цифра по време на последното заседание.


Адвокатът на семейството Ранди Макгин потвърди пред портала Military.com, че ищците са се съгласили да получат по-ниска сума, която при всички случаи е „достатъчна, за да живеят спокойно до края на живота си."


В крайна сметка ВВС приеха отговорността за действията на пилота и неговия треньор.

Станете почитател на Класа