При необходимост Армения ще използва потенциала на 102-рата руска военна база

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че засега няма необходимост да се използва потенциалът на 102-рата руска военна база, дислоцирана в Гюмри, но ако е необходимо, този потенциал ще бъде използван.

«Има всички необходими правни основания за това,» поясни Никол Пашинян.

Руската военна база е неразделна част от системата за сигурност на Армения и тя може да се използва в случай на по-нататъшно изостряне на конфликта в Нагорни Карабах, заяви премиерът на Армения Никол Пашинян, цитиран от Интерфакс в сряда, 30 септември.

 

При необходимост Армения ще използва потенциала на 102-рата руска военна база

 

 

«В конкретни ситуации трябва да се използва потенциалът на базата», каза той на среща с руски журналисти в Ереван.Според Пашинян на този етап от мащабната война в зоната на карабахския конфликт „не се е формирала необходимостта от използване на потенциала“.

«Но имаме непредсказуема ситуация и никой не може да предскаже точно бъдещото развитие», каза премиерът на Армения.

Той също така заяви, че Армения не смята за възможно провеждането на тристранна среща с азербайджанската и руската страна по въпроса за урегулирането на ситуацията в Карабах.

«По време на интензивни военни действия не е много подходящо да се говори за срещата на върха Армения-Азербайджан-Русия. За преговори са необходими подходяща атмосфера и условия», подчерта премиерът.
По думите му Армения винаги е била готова за мирно урегулиране на проблема с Карабах.

«Но това не означава, че Армения или Карабах са готови да разрешат въпроса за сметка на своите национални интереси и сигурност», каза още Пашинян.

Както знаете, на сутринта на 27 септември Армения и Азербайджан възобновиха военните действия в Нагорни Карабах, взаимно обвинявайки се в обстрели по граничните територии и провокиране на насилие. Военната агресия от страна на Азербайджан срещу Армения беше активно подкрепена от Турция.

Продължаваме да следим обстановката и да ви информираме. Очаквайте подробности в развитие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа