Гордите момчета, от които Тръмп отказа да се разграничи

Президентският дебат в САЩ между кандидатите на двете големи партии - Доналд Тръмп за Републиканците и Джо Байдън за Демократите - може да бъде описан само с една дума - катастрофа.

И все пак ако има някой, който да е доволен от представлението на двамата кандидати, то това е една от известните и силно недолюбвани крайнодесни групи - Proud Boys ("Горди момчета").

Сочени за група на омразата, "Гордите момчета" имаха повод за празнуване след официалния президентски дебат - името им не просто беше споменато от президента и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп, но той на практика отказа да ги заклейми и да се разграничи от тях.

Към Тръмп беше отправен въпрос дали е склонен да се разграничи от расизма и паравоенните крайнодесни организации, както и от насилието, което провокират в редица градове, включително Кеноша, където чернокож мъж беше застрелян от полицията.

Впоследствие (по негово искане) името на Prout Boys беше включено от водещия на дебата като пример за подобна крайнодясна и расистка групировка.

"Proud Boys, стойте настрана, отдръпнете се! Но ще ви кажа нещо - някой трябва да направи нещо по отношение на Антифа и лявото, защото това (насилието - б.р.) не е десен проблем. Това е ляв проблем", заяви Тръмп, като по думите му 90% от насилието на протестите в САЩ идвало от крайнолеви групировки.

 

 

 

А за Гордите момчета дори това увъртане и липсата на реално заклеймяване се превърна в повод за празник и отбелязване в социалните мрежи.

Малко след дебата на профила им в Telegram се появиха няколко публикации по темата, първата от които с послание "Стоим настрана и се отдръпваме, сър!". Клипове от отговора на Тръмп също бяха споделени с послание "Бог. Семейство. Братство."

За мнозина експерти от групата оценяват високо думите на Тръмп като признание и отправена към тях подкрепа - един вид за тях това е изпълнила се политическа фантазия - президентът да откаже да се разграничи от тях, макар и на практика той да отбягваше въпроса на водещия.

"Да се каже, че Proud Boys са стимулирани от това изказване на президента би било омаловажаване. Те бяха про-Тръмп и преди това им споменаване, а сега са на седмото небе. Във фантазиите си те се борят срещу Антифа в негово име и сега в техните очи той просто ги помоли да направят точно това", коментира Меган Скуайър, професор по компютърни науки в университета Илон в Северна Каролина, която изследва онлайн екстремизма.

Много може да се каже за Proud Boys. Организацията е създадена през 2016 г. от основателя на медията Vice Гавин Макинс, който през 2018 г. обаче сам напусна редиците на Гордите момчета заради засиленото поведение на насилие, проявявано от членове на групата.

Самата организация е основана на системата на колежанските братства, но насочена към вече по-пораснали мъже, и описва себе си като "Западен шовинизъм". Групата изповядва националистически виждания, но освен патриотичната нотка в реториката на това "братство" се прокрадват силна ислямофобия и хомофобия. Критиците ѝ обвиняват членовете още в женомразие, проповядване на омраза към малцинствените групи и груб мачизъм.

Групата открито подкрепя и дори насърчава насилието спрямо определени прослойки (и най-вече Антифа) и наскоро беше свързана с няколко инцидента с прояви насилие по време на протести.

На практика името им започна да циркулира в медиите именно заради това, че Гордите момчета се превърнаха в едни от организаторите на контрапротестите срещу движението Black Lives Matter и техните демонстрации срещу полицейското насилие спрямо чернокожи.

И двете страни на протеста провокираха насилие и вандализъм, но много правозащитници алармираха, че позициите на Proud Boys открито насърчават разпространението на омраза и агресия.

 

 

 

Наскоро пък групата организира митинг в Портланд, Орегон, в подкрепа на Тръмп. Около 200 души, някои от които въоръжени с автомати, присъстваха на митинга пораждайки отново повод за дебати за това доколко групата е провокатор за насилие.

Междувременно според един от организаторите на групата - Джо Бигс, който поддържа и каналите на Proud Boys онлайн, президентът негласно е задал команда за атака срещу Антифа.

"Президентът Тръмп каза на Гордите момчета да останат в готовност, защото някой трябва да се справи с АНТИФА... ами, сър, готови сме!!!", пише Бигс в личния си профил в Twitter.

Мнозина политици, политически коментатори и експерти по сигурност от двете водещи партии разкритикуваха Доналд Тръмп заради отказа му да се разграничи от подобни крайнодесни движения с мотива, че по този начин той насърчава насилието по протести и застрашава сигурността на гражданите.

На практика обаче подобно поведение далеч не е ново за американския президент, който тенденциозно избягва да заклеймява крайнодесни организации за прояви на насилие по време на протести. Нещо повече, в предизборната кампания от 2016 г. той не се отрече официално дори от група като расистката Ку Клукс Клан, която тогава се обяви в негова подкрепа.

На фона на това един от основните проблеми на дневен ред в президентската кампания продължава да бъде насилието по протестите на движението Black Lives Matter - както от страна на леви групировки, така и на крайнодесни, подобно на Proud Boys.

Демонстрациите са срещу насилието на полицията спрямо чернокожите, но на много места те доведоха до ексцесии, вандализъм и сблъсъци.

Станете почитател на Класа