Путин предложи на ООН безплатно ваксиниране със руския Спутник В и призова за глобална конференция за ваксината

Изказвайки се в Общото събрание на ООН, руският президент Владимир Путин призова за среща на най-високо ниво за съвместно глобално разработване на ваксина срещу Covid-19. Той също така предложи на служителите на ООН безплатно доза от пионерската руска ваксина Спутник В.


Общото събрание на ООН, проведено в подходящ за коронавирус виртуален формат, започна във вторник. По време на сутрешната му сесия Путин произнесе реч, фокусирана до голяма степен върху продължаващата пандемия.


"Всички сме изправени пред принципно ново предизвикателство - пандемията на коронавирус. Болестта засегна пряко милиони хора и застрашава най-ценното - стотици хиляди човешки животи. Карантините, затварянето на границите, създаването на множество проблеми за гражданите на почти всички държави - всички тези неща са реалността днес", каза Путин.


„Световните лидери, които се интересуват от сътрудничество в разработването на ваксина Covid-19, трябва да се срещнат и обсъдят как да се предпазим от смъртоносната болест и да направят средството свободно достъпно за всички, каза той, като го нарече най-важният приоритет за цялото човечество. Русия беше първата държава в света, която регистрира ваксина – Спутник В, която се оказа надеждна, безопасна и ефективна - и е готова да предостави цялата необходима помощ", подчерта Путин.


„Ние сме абсолютно отворени и отдадени на партньорството. В тази връзка идваме с инициатива за провеждане на онлайн конференция на високо ниво в най-близко бъдеще с държавите, заинтересовани от сътрудничество в разработването на ваксини срещу коронавируса".


Отбелязвайки, че болестта вече е засегнала служителите на ООН, Путин предложи на организацията помощ в борбата с вируса. Той каза, че Москва е готова да предостави безплатни дози Спутник В на всички служители на ООН, желаещи да бъдат ваксинирани, като добави, че Русия вече е получила някои искания от колеги в ООН.


В момента ваксината Sputnik V преминава през мащабни финални изпитания. Десетки хиляди руснаци и чужденци доброволно се включиха в пилотната имунизационна програма. Няколко световни държави, включително руските партньори по ОДКС, Индия и Филипините, проявиха интерес към набавянето на ваксината.

Станете почитател на Класа