Пентагонът е използвал парите за пандемията за закупуване на военно оборудване

Пентагонът пренасочил по-голямата част от средствата от 1 милиард долара, предназначени "за да се предотврати, подготви и отговори на пандемията от коронавирус" към подизпълнители на отбраната, за да плати за военни доставки, като части за реактивни двигатели, бронежилетки, парадни военни униформи и други, съобщава The Washington Post. Парите на данъкоплатците бяха отпуснати на Пентагона съгласно Закона за облекчаване на пандемията от коронавирус, за помощ и икономическа сигурност (CARES), подписан от президента Доналд Тръмп в края на март.


Комитетът по бюджетни кредити, ръководен от демократите, посочи в своя доклад за законопроекта за отбраната за 2021 г., че изразходваните от Министерството на отбраната пари, разпределени от закона CARES, не са използвани според очакванията. „Очакванията на комитета бяха, че министерството ще отговори на необходимостта от промишлен капацитет за ЛПС (лични предпазни средства), вместо да използва средствата за DIB (отбранителна индустриална база)", пише Комитетът. Демократите призоваха за разследване по въпроса.


Заместник-министърът на отбраната по придобивания и препитание Елън Лорд защити пренасочването на средства в изявление пред The Washington Post, казвайки, че „винаги трябва да помним, че икономическата сигурност и националната сигурност са тясно взаимосвързани и че нашата индустриална база наистина е връзката между двете ".


От своя страна Джесика Максуел, говорител на Министерството на отбраната, заяви пред The Hill, че „Законът CARES не установява никакво ограничение относно използването на финансиране само в индустриалната база за медицински доставки и определени разходи за отбрана са подходящи, при условие, че обхващат въздействието, свързано с covid върху индустриалната база. Икономическите последици от пандемията изискват бързи действия за поддържане и укрепване на съществения капацитет на националната индустриална база", добави тя.

Станете почитател на Класа