Преминахме точката, отвъд която няма връщане за покачващите се нива на моретата

Когато става въпрос за надигащите се нива на моретата, вече е твърде късно Дори ако спрем всички въглеродни емисии утре, нивата на морето ще унищожат все пак крайбрежните населени места по цял свят.

Единственото решение е международно сътрудничество от тип, който капитализмът не може да предложи.

В предстоящите десетилетия десетки милиони хора ще бъдат разместени от градовете и селата си заради крайбрежни наводнения, тъй като нивата на морето се вдигат.

Това нарастване вече не може да бъде спряно, дори ако всички вългеродни емисии спрат утре на секундата. Безпрецедентно е, а под капитализма най-вероятно и невъзможно, да има такова ниво на международно сътрудничество, което ще бъде нужно за да се оправят и намалят ефектите от разразяващата се природна катастрофа.

Според доклад на изследователи от Държавния университет в Охайо, ледената покривка в Гренландия е обречена. Промените в океана и атмосферата в Арктика значат, че Гренландия няма да получава повече достатъчно снеговалеж, който да навакса за лятното топене на ледниците.

Ако ледената покривка, която е най-голяма с изключение на тази в Антарктика се стопи напълно, глобалните морски нива ще се вдигнат със седем метра!

Разкритието дойде същата тази седмица, когато излезе и смразяващият доклад за глобалното топене на ледниците. Британските учени изчисляват, че светът е загубил 28 трилиона лед между 1994 и 2017 година.

Почти половината от разтопената вода, която идва от ледниците и ледените покривки е от солидна земя (а не от морски лед) и е предизвикала цели 3,5 сантиметра повишение в морските нива.

"За да го кажем по-просто, всеки сантиметър нарастване на морското ниво значи, че около един милион души ще бъдат прогонени от родните си земи, които са на ниско морско равнище", обясни професор Анди Шепърд, директор на Центъра за полярни наблюдения и моделиране в Лийдския университет за в-к Гардиън.

Друго изследване публикувано в журнала "Сайентифик Репортс" на 30 юли подчертава нивото на разрушението, което може да доведе до рязко покачване на нивото на моретата в оставащите десетилетия на 21 век.

Докладът на изследователите от Мелбърнския университет се опитва да изчисли социалните и икономически щети от по-честите крайбрежни наводнения. Неизненадващо, цифрите са ужасяващи.

При нормален сценарий, честотата на това, което можем да наречем едно наводнение на сто години, ще се увеличи до едно на десетилетие във всяка част на света.

Изследователите предвиждат, че милиони хора ще бъдат поставени в риск от катастрофални наводнения, особено в крайбрежните зони, които са ниски, и на които са разположени някои от големите градове в света.

Икономическите щети на наводненията ще достигнат до 11,3 трилиона долара.

Според водещият научен автор, Ебру Карезци:

"Ограничаването на надигащите се парникови газове е критично, но повечето от предвиденото надигане на морското ниво вече е сигурно - ще се случи, независимо какво става с парниковите газове."

Независимо дали някои страни са по-добре подготвени със съществуващите си крайбрежни защити и имат достатъчно богатство да изградят още в предстоящите години.

Други няма да са толкова щастливи. Столицата на Индонезия Джакарта, която е дом на повече от 10 милиона души е толкова уязвима на нарастващите морски нива, че правителството миналата година обяви планове за преместване в нов, специално построен град на име Калимантан, на остров Борнео.

Съществуващите неравенства в нивото на подготовка отразяват наследството на експлоатацията и неравното развитие из планетата. В жестока развръзка, хората, които са спечелили най-малко и са страдали най-много от капитализма, ще усетят най-тежко последствията от климатичната криза, която той е генерирал.

В Австралия има вече значителна крайбрежна ерозия. Няколко големи зимни бури удариха източния бряг през последните месеци, унищожавайки плажове и заплашвайки близки домове в тези зони.

Ако настоящата тенденция продължи, съществуващите крайбрежни линии ще се трансформират до ниво на неопознаваемост до края на века.

Без огромни инвестиции в крайбрежни защити, някои крайморски общност ще бъдат загубени напълно.

Предвид нарастващото научно доказателство за разрушителните икономически последици от увеличаването на морското ниво и други последствия от глобалното затопляне, бихте очаквали, че правителствата и бизнес лидерите ще започнат да обръщат повече внимание на проблема.

За съжаление, последните три десетилетия на бездействие по климатичните промени показват, че те се интересуват повече от краткосрочните икономически печалби, отколкото от възможността за климатични изменения в дългосрочен план.

Ситуацията в ерата на Ковид-19 е дори по-лоша от когато и да било.

Под прикритието на пандемията, правителствата по света намалиха и облекчиха зелените регулации, позволявайки нови вългеводородни проекти.

В Австралия правителството готви "икономическо възстановяване водено от газта", което ще циментира статута на страната като един от най-големите климатични престъпници в света.

Във време, когато е нужно безпрецедентно ниво на сътрудничество за да се превъзмогнат екзистенциалните заплахи на климатичните промени, ние оставаме в капан на капиталистическата система, която се движи от конкуренцията и преследването на печалба.

Нуждата за алтернатива на капитализма никога не е била по-спешна!

 

 

 

Дейв Блиндерма   Превод: СМ

Станете почитател на Класа