Лавров: „ Американците имаха талант в дипломацията, но са го загубили“

Американската дипломация се превръща в не толкова финото изкуство на поставянето на изисквания и ултиматуми, декларира Сергей Лавров, след като американците едностранно възстановиха анти-иранските санкции по споразумението от 2015 г., която юридически е невалидно.


„Разсъжденията на Вашингтон за връщане на санкциите на ООН срещу Иран изглеждат смешни, тъй като по-голямата част от членовете на Съвета за сигурност на ООН - 13 от 15 - не подкрепят активирането на механизма за връщане", каза руският външен министър в ексклузивно интервю за новинарския канал Al Arabiya.


„Съветът ясно заяви, че няма правна позиция или морални причини за нещо, което да е близко до връщане обратно и всички твърдения в противното са нищожни", напомни той на аудиторията си. „Въпросът за връщане назад поставя Вашингтон в конфликт дори с най-близките си съюзници."


По-рано в неделя трите европейски страни, подписали споразумението с Иран - Германия, Франция и Великобритания, заявиха, че връщането на санкциите няма да има никакъв правен ефект.


Администрацията на Тръмп обаче продължава да настоява, че сега Вашингтон има правомощия да се насочи към всяка държава, нарушила „повторно наложените санкции". За Лавров това е показателно по отношение на разбирането на качеството на американската дипломация.


„За съжаление американците загубиха всякакъв талант в дипломацията; преди имаха отлични експерти,[но сега това, което правят във външната политика, е да поставят искане на масата, независимо дали обсъждат Иран или нещо друго. Ако техният колега не е съгласен и откаже да приеме, те поставят ултиматум, дават краен срок и след това налагат санкции, след което правят санкции извън територията си. За съжаление, Европейският съюз също се включва все повече в същите трикове", отбеляза Лавров.


В събота Вашингтон предприе мерки за връщане на обширните санкции на ООН срещу Техеран, като настоя, че действа в рамките на собственото си право да го направи като оригинална страна по Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) от 2015 г. за Иран, подписан с големи световни сили. САЩ напуснаха сделката през 2018 г. след решение на президента Доналд Тръмп.


„Мога само да им напомня, че трябва да спазват йерархията на американската администрация, защото техният шеф, президентът Тръмп, лично е подписал официален указ за оттегляне на САЩ от JCPOA", добави Лавров саркастично.

 

Освен санкциите, Вашингтон също е зает да се опита да предотврати отмяната на ембаргото на ООН за оръжия за Иран, което трябва да изтече на 18 октомври. Това начинание също няма много смисъл, коментира руският министър. „Няма такова нещо като оръжейно ембарго срещу Иран", поясни той. Съветът за сигурност на ООН повтори, че ембаргото ще приключи на тази дата и „няма да има никакви ограничения след изтичането на този срок".

Станете почитател на Класа