Информационен теч разкри как големите банки перат мръсни пари и правителствата не ги спират

Журналистите на BuzzFeed News споделиха в неделя резултатите от своя анализ на секретни американски правителствени документи, така наречените FinCEN Archives, които съдържат „хиляди доклади за подозрителни дейности" и други документи, предоставени от банките на мрежата за контрол на финансовите престъпления. от Министерството на финансите на САЩ (FinCEN).


Изтичането "предлага безпрецедентен поглед върху глобалната финансова корупция, която банките правят възможна и правителствените агенции наблюдават как тя процъфтява", казват репортери, осъждайки "прането на милиарди долари, което улеснява работата на терористите, клептократите и наркобосовете", казват репортерите.


Агенцията сподели материалите с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), който стигна до подобни заключения след собствено разследване, и с над 100 медийни организации в 88 държави.


Според доклада, банки като JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank и BNY Mellon са замесени в незаконни финансови дейности, като продължават да прехвърлят пари на заподозрени в криминални престъпления дори след като са съдени.


В допълнение, клонът на HSBC в Хонконг предполагаемо е позволил прехвърлянето на 15 милиона долара от схема на Понци (пирамида), WCM777, чрез която според властите са откраднали най-малко 80 милиона долара от инвеститори, които са предимно латино или азиатски мигранти. От своя страна Standard Chartered е имала сред клиентите си базираната в Дубай компания Al Zarooni Exchange, която беше обвинена в пране на пари на талибаните.


Споменават се също Citibank, Bank of America и American Express, които предполагаемо т "обработватранзакции за милиони долари за семейството на казахстанския кмет Виктор Драпунов, дори след като Интерпол издаде червена бюлетина за ареста му ".


„Печалбите от смъртоносните нарковойни, присвоеното богатство на развиващите се страни и трудно спечелените спестявания, откраднати по схема на Понци, биват допуснати да влизат и излизат от тези финансови институции, въпреки предупрежденията от собствените им банкови служители", информира BuzzFeed News.


Според Международния консорциум на разследващите журналисти, комуто отне 16 месеца за проучване на досиетата, документите свидетелстват за транзакции на стойност над 2 трилиона долара между 1999 и 2017 г., които самите банки считат за подозрителни и според половината от анализираните доклади, банките не разполагат с каквато и да е информация за тези, които стоят зад тези сделки.


Екипът на BuzzFeed добавя, че "в редките случаи, когато правителството на САЩ предприема репресии срещу банките, то често разчита на изгодни сделки, наречени отложени споразумения за преследване, които включват глоби, но не и арести на високо ниво".


От своя страна FinCEN даде изявление на 1 септември, в което осъди изтичането на доклади за подозрителни дейности към медиите, които са получили тези документи незаконно: „Няколко медии имат намерение да публикуват поредица от статии въз основа на незаконно разкритите доклади за съмнителни дейности, както и други чувствителни правителствени документи отпреди няколко години".


"Неразрешеното разкриване на доклади за съмнителни дейности е престъпление, което може да повлияе на националната сигурност на САЩ, да компрометира полицейските разследвания и да застраши безопасността на институциите и лицата, които изготвят тези доклади", каза FinCEN. , като добави, че е отнесъл случая до Министерството на правосъдието и Службата на генералния инспектор на Министерството на финансите.

Станете почитател на Класа