САЩ предлагат на Русия да се удължи START III за период по-малък от пет години

Специалният пратеник на САЩ за контрол на оръжията Маршъл Билингсли обяви тази неделя, че страната му предлага на Москва да удължи СТАРТ III (Договор за намаляване на стратегическото въоръжение) за период от по-малко от пет години, като уточнява, че точната времева рамка ще зависи от гъвкавостта на руската страна.


В интервю за руския всекидневник "Комерсант" Билингсли посочи, че Вашингтон ще се съгласи да удължи договора само ако президентите на двете страни приемат своеобразен меморандум през следващите месеци, който описва схемата на договора, която ще замени СТАРТ.


Според американската страна бъдещото споразумение трябва да бъде тристранно и да включва Китай, въпреки че Вашингтон не вижда необходимостта да включва Франция и Обединеното кралство, както бе предложено от Русия, тъй като счита, че тези страни не натрупват ядрени арсенали, докато Пекин „активно разработва и разгръща този вид оръжия".


От друга страна, специалният пратеник даде да се разбере, че страната му не планира да изтегли ядреното си оръжие от Европа. Въпреки че Вашингтон "приема позицията на руската страна много сериозно и е готов да разговаря с Москва за НАТО и гаранциите за ядрено възпиране, предоставени от САЩ на членовете на Алианса, той няма да оттегли ядрените оръжия от нито едно от местата за съхранение", каза Билингсли, въпреки че поясни, че те също не изискват това от Русия.


Американският представител беше убеден, че Вашингтон е направил "добра оферта" на Русия, която според него трябва "сама да реши дали иска да удължи Договора за СТАРТ". "Ние вярваме, че той се основава на принципа на реципрочност и че ще доведе до по-голяма прозрачност", подчерта пратеникът. Според него това е "доста значителна стъпка напред, която двете страни биха могли да предприемат в момент на взаимно недоверие, в който те трябва да търсят възможности да работят заедно".


Билингсли предупреди, че ако Русия не приеме предложението, "таксата за влизане ще се увеличи, след като Тръмп бъде преизбран за президент". "Вярвам, че ако не напреднем дотогава, ще имаме поредица от нови условия, на които ще трябва да настояваме", подчерта той.


Той също така увери, че ако няма президентски меморандум за февруари, когато настоящото споразумение изтече, САЩ няма да подновят Договора и ще продължат да модернизират ядрените си сили. "Русия до голяма степен завърши модернизацията на своя ядрен арсенал. Ние само започваме с нашия. И ще бъдем изключително щастливи да го продължим без ограниченията, предвидени от СТАРТ", предупреди той.


Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви през май, че Москва е предложила на САЩ да се удължи Договорът за пет години.


Той подчерта, че START III, "който надеждно гарантира предсказуемост в областта на ракетите и ядрените оръжия за десетилетие, заслужава да бъде удължен за период от пет години, през който вероятно би било възможно. разработване на нов механизъм за контрол на оръжията или подобряване на съществуващия."

Станете почитател на Класа