САЩ налагат санкции срещу Ню Йорк, защото е "анархистка юрисдикция"

Ню Йорк Сити, Портланд и Сиатъл бяха назовани като "анархистки юрисдикции" от американското Министерство на правосъдието и сега рискуват да изгубят федерално финансиране заради неуспеха си да потушат скорошните бунтове, както и за де-финансирането на полицията си.

"Когато щатските и местни лидери пречат на собствените си органи на реда и агенции да си вършат работата, това заплашва невинните граждани, които заслужават да бъдат защитавани, включително тези, които искат мирно да се събират и протестират", заяви американският главен прокурор Уилям Бар в изявление в понеделник.

Бар добави, че правителството "не може да позволи федералните долари от данъците да се пилеят, когато сигурността на гражданите е заплашена от риск".

Макар, че размерът на тези санкции да не е все още ясен, бюджетният директор на Белия дом, Ръс Воуг ще подготви насоките за федералните агенции за изтегляне на финансирането през следващите две седмици.

Други градове също могат да бъдат добавени в списъка, заявиха от Министерството на правосъдието.

Наименованието "анархистки юрисдикции" идва от по-ранно изказване на президента Доналд Тръмп.

На 2 септември Тръмп нареди на Министерството на правосъдието да разгледа възможните варианти за финансово наказание на градовете, които де-финансират правоохранителните си агенции по време на вълните от престъпления, или пък игнорират случаите на насилие с продължаващите протести на "Блек лайфс матър".

Трите града са в списъка по ред причини. През юли общинският съвет на Ню Йорк одобри орязване с един милиард на бюджета на полицейския си департамент, който трябваше да бъде шест милиарда долара, въпреки, че в града има рязко покачване на престъпността и насилието.

Портланд беше свидетел на повече от сто нощи на протести, които в много случаи включваха насилие, щети над собствеността и сблъсъци с полицията. В края на август, група хора дори счупиха прозорците на имението, в което живее кметът на града, хвърляйки горящи боклуци вътре.

Междувременно, Сиатър позволи формирането на дълго просъществувала свободна от полицията "автономна зона", която в крайна сметка беше разтурена след инциденти с насилие, включително и престрелки.

Превод: СМ

Станете почитател на Класа