САЩ заплашиха компаниите с последствия за нарушаване на санкциите срещу Иран

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова компаниите по целия свят да обмислят последиците от нарушаването на едностранните санкции на САЩ срещу Иран.

Според държавния секретар всеки резултат от американските президентски избори няма да промени позицията на САЩ по отношение на Иран, тъй като решенията на Белия дом по отношение на Техеран уж имат "двустранна подкрепа", съобщава ТАСС .

„Ще използваме всички инструменти в нашия дипломатически арсенал, така че новите върнати резолюции на Съвета за сигурност на ООН да бъдат приложени. Убеден съм, че компаниите по света разпознават риска от нарушаване на тези резолюции и ще ги спазват “, каза Помпео пред The Media Line.

Ще припомним, че в неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви , че санкциите на ООН срещу Иран отново са в сила. В същото време страни, които няма да спазят "задълженията" за прилагане на санкциите, Помпео заплаши с "последствия" през следващите дни с помощта на едностранни действия на САЩ.

Москва отрече съобщението на САЩ за възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност срещу Иран, наричайки съобщението на Вашингтон "театрално представление" и опит да "принуди всички да носят" произведени в САЩ "очила с добавена реалност. Руското външно министерство оцени думите на Помпео като "сериозен удар върху авторитета на Съвета за сигурност [ООН], проява на открито пренебрежение към неговите решения и към международното право като цяло".

В допълнение руското външно министерство обяви неуспеха на САЩ да възстанови санкциите срещу Иран и незаконността на заплахите от САЩ за сътрудничество с Иран.

Представителят на ЕС по външни работи Йосеп Борел припомни, че от 8 май 2018 г. САЩ не са страна по JCPOA (ядрената сделка с Иран) и не могат да инициират процеса на възстановяване на санкциите на ООН срещу Техеран.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отказа да разгледа искането на САЩ за санкции срещу Иран, "тъй като няма единно мнение в Съвета за сигурност на ООН по този въпрос".

 

 

Превод: ПИ

Станете почитател на Класа