El Periódico: САЩ ще заделят $348 млн за хуманитарна помощ заради «благополучието на венецуелците»

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви допълнителни $348 млн помощ за народа на Венецуела поради хуманитарната криза, причинена от действията на "корумпирания и незаконен режим на президента Николас Мадуро", съобщи El Periódico. В същото време, както отбелязва вестникът, по този начин САЩ показват "загриженост за благосъстоянието на венецуелския народ".

Съединените щати "продължават да се грижат за благосъстоянието на венецуелския народ", във връзка с което в събота отпуснаха $348 млн за нуждите на венецуелците, страдащи от хуманитарната криза в страната под ръководството на президента Николас Мадуро, съобщава El Periódico, позовавайки се на изявление на държавния секретар Майк Помпео.

САЩ демонстрират постоянния си ангажимент към венецуелския народ и нашия отговор на продължаващата хуманитарна криза, причинена от корумпирания и незаконен режим на Мадуро, е като обявихме близо $348 млн допълнителна хуманитарна помощ“, заяви Помпео в изявление, публикувано в събота от пресслужбата на държавния департамент.

Както отбеляза политикът, допълнителната хуманитарна помощ от Съединените щати ще бъде предоставена на повече от седем милиона венецуелци, над пет милиона венецуелски бежанци, намерили убежище в други страни от Латинска Америка, както и на „щедрите общини, които ги приютиха“.

Както отбелязва изданието, от тази сума $143 млн бяха отпуснати от Бюрото по проблемите на народонаселението, бежанците и миграцията на Държавния департамент и още $205 млн от Агенцията за международно развитие. По този начин общият размер на американската помощ за венецуелците от 2017 г. насам надхвърля $1,2 млрд.

Както напомня El Periódico, Помпео, като част от турнето си в Южна Америка, пристигна в Богота тази събота, за да се срещне с колумбийския президент Иван Дуке.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа