Sky News: «Фарс и позор» — Британия се сблъска с недостиг на тестове за коронавируса

Кризата с теста за коронавирус ескалира в цялата страна. Хората, които се нуждаят от проверка, не могат да я преминат. В Болтън на семейна двойка беше казано, че не могат да отидат в центъра за тестване без предварително записване.

ОХРАНИТЕЛ: Трябва да продължите да се опитвате (да получите указания. - ИноТВ). Не приемат никого без предварително записване.

Това градче има най-висок процент на заразяване във Великобритания. И тук цари отчаянието.

Г-ЖА ХАДЖИАЛИ: Опитваме се да се регистрираме онлайн от няколко дни, за да направим теста. Когато се обадим на номера (в центъра за тестване - ИноТВ), в отговор чуваме записано съобщение, което казва: "Не можете да се регистрирате за теста."

Казаха й да се свърже с градската администрация и беше изгонена.

Болтън вече е под местна карантина. Но броят на новите заразявания продължава да нараства.

ДЖЕРАРД ТАБ, кореспондент на Sky News:Ако Болтън беше държава, след като си тръгнете от тук, ще трябва да прекарате две седмици в изолация. Освен това степента на заразяване в този град е почти десет пъти по-висока от нивото, което би поставило страната в карантинния списък.

Въпреки това тестването е спорадично в страната. Този служител на центъра за тестване в едно от централните графства на Англия казва, че системата не работи.

МЪЖ:През последните два дни - събота и неделя - вероятно сме тествали по-малко от 20 души на ден, въпреки че капацитетът се оценява на над 200. Хората понякога идват с децата си, които показват симптоми. И те не бяха толкова притеснени, колкото раздразнени, защото децата им не можеха да стигнат до училище. И те искаха да се явят на теста, за да ги върнат в училище. И не можахме да им помогнем, защото бяхме инструктирани да допускаме хората само с валиден QR код.

Връщайки се в Болтън се срещнахме с г-жа Хаджиали в градската администрация.

Г-ЖА ХАДЖИАЛИ: Вчера ни казаха, че ще раздават комплекти за домашно тестване. Така че може би ще мога да взема един от тях днес.

Съпругът й, който работи като охранител, беше уведомен, че колегата му е с потвърден коронавирус и следователно не може да работи, докато не бъде тестван. В крайна сметка й казаха, че до събота няма да има тестове.

Г-ЖА ХАДЖИАЛИТова е катастрофа! Това е фарс!

Общинският съвет признава, че ситуацията не е идеална.

ЛИН ДОНКИН, помощник-директор по здравеопазването, градски съвет на Болтън:Нашите съвети в момента са: Моля, бъдете търпеливи. Моля, не се отказвайте от опитите да използвате националния портал. Доколкото знаем, този портал ще увеличи броя на свободните места. А Болтън е приоритетният регион за това издание.

Министерството на здравеопазването ни информира, че системата за тестване и проследяване работи. Но те виждат значително търсене на тестове.

Г-ЖА ХАДЖИАЛИБлагодаря ви много. Довиждане.

Хаджиали може само да се върне у дома и да чака. Подобно на много други, които трябва да знаят дали имат вируса или не.

 

Джерард Таб, Sky News, Болтън. Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа