Тръмп не дава удължаване на срока за сделката с TikTok

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че няма да даде на китайското видео приложение TikTok, повече време за да разпродаде своите американски активи, настоявайки, че сделката трябва да стане до дни, въпреки съобщенията, че фирмата се стреми да облекчи продажбата като цяло.


Оригиналният краен срок за продажбата няма да мръдне, каза Тръмп пред репортери в четвъртък. Това означава, че базираният в Пекин собственик на TikTok, ByteDance, има по-малко от седмица, за да сключи сделка, изправен пред дълбока забрана в САЩ, ако пропусне крайната дата - 15 септември.


„Ще видим какво ще се случи. Или ще бъде закрито или ще го продадат ", каза президентът.


Съгласно изпълнителната заповед от 6 август Белият дом даде на ByteDance 45 дни да продаде операциите на TikTok в САЩ на американски купувач, аргументирайки се, че популярното приложение представлява заплаха за неприкосновеността на личния живот и националната сигурност на САЩ. Макар в следваща заповед по-късно беше посочено, че транзакцията ще трябва да бъде завършена до 12 ноември, компанията вероятно ще пропусне крайния срок. Разговорите с американски фирми, заинтересовани от изкупуването, включително Microsoft и Oracle, са се сблъскали с усложнения, според Bloomberg, като регулаторните пречки в Китай също рискуват да удължат процеса, тъй като ByteDance е длъжен да представи всяка предложена сделка за официално одобрение.


Коментарите на президента в четвъртък също разсеяха неотдавнашен доклад в Wall Street Journal, който предполага, че американските служители и ByteDance обсъждат „възможни договорености", които биха позволили на компанията да избегне пълно разпродажба. Докато в доклада се отбелязва, че продажбата все още е възможна, няколко „запознати с въпроса" казват, че се обмислят и други варианти, включително позволяване на TikTok да си партнира с американска технологична фирма, за да осигури защитата на данните си, за да заобиколи пълната продажба. Не е ясно дали тези алтернативи все още се разглеждат.


ByteDance оспори в съда заповедите на САЩ, заявявайки, че „предпочита диалога пред съдебен спор, но няма друг избор освен да предяви иск." Компанията твърди, че заповедите нямат правно основание, като на ByteDance е отказано надлежно съдебно производство, и заяви, че администрацията на Тръмп не е предоставила „достоверни доказателства" в подкрепа на твърденията си за националната сигурност.


През последните месеци Вашингтон все по-често напада офанзива срещу китайските технологични компании и приложения, като атакува не само ByteDance и Tencent - китайския собственик на приложението WeChat - но и телекомуникационния гигант Huawei, като във всички случаи обвинява фирмите в кражба на американски данни и застрашаване на националната сигурност на САЩ.

Станете почитател на Класа