Германски депутат: „ Щом Берлин успя да доведе Навални в "Шарите", защо не го направи за Асандж?“

Берлин не трябва да подкрепя „организираната от САЩ атака срещу журналистите, свободата на печата и демокрацията", заяви депутат Хайке Хенсел, заместник-ръководител на парламентарната група на Лявата партия в германския Бундестаг, обръщайки се към привърженици на Асандж пред Централният наказателен съд на Англия и Уелс.


Множество хора, включително модният дизайнер Вивиен Уестууд, както и журналистът и режисьор на документални филми Джон Пилджър, дойдоха, за да подкрепят основателя на WikiLeaks и да призоват за освобождаването му преди поредното изслушване по въпроса за екстрадицията му в САЩ, където той може да получи до 175 години затвор.


Хенсел заяви, че тя и колегите й са "напълно шокирани от условията на този процес, който в никакъв случай не може да се нарече справедлив" и призова Лондон да "сложи край" на този процес.


Тя отправи остри въпроси към собственото си правителство, тъй като Берлин не се поколеба да се представи като защитник на справедливостта и правата на човека в случая с Алексей Навални.


„Питам моето правителство: ако германското правителство можа да доведе руския опозиционер Алексей Навални в болницата "Шарите" в Берлин, защо не направи същото за тежко болния Джулиан Асанж?"


Досега обаче Берлин демонстрира много малък интерес към съдбата на основателя на WikiLeaks, който прекарва последните 16 месеца в затвора Белмарш с висока степен на сигурност, затворен в килията си по 23 часа на ден, без посетители. 49-годишният многократно се оплакваше от влошеното си здравословно състояние и бе обект на това, което докладчикът на ООН за изтезанията Нилс Мелцер нарече "продължително психологическо изтезание".


Хенсел призова „правителството ни да предостави на Асандж политическо убежище в Германия или в рамките на Европейския съюз".


Обвиненията, повдигнати срещу журналиста, включват конспирация, неясни твърдения, че бил вербувал хакери, за да му съдействат, нарушение на Закона за шпионажа на САЩ и заговор за извършване на компютърно проникване, за опит да помогне на бившия служител от американската армия Челси Манинг.

Станете почитател на Класа