Ню Йорк умира

Смъртоносна пандемия, расови безредици, прилив на престъпност, бездомници, които нападат пътниците в метрото и мастурбират по улиците. Нюйоркчани все по-често се решават на немислимото досега — да се преместят. Изданието разказва как един от най-известните градове в света е стигнал до ръба на гибелта.

 

"Ню Йорк умира, градът прилича на филм за катастрофа"

 

Поредица от катастрофални събития постави най-известния град в света Ню Йорк на колене. Пандемия от коронавирус, безредици на расова основа, скок на престъпността, бездомници, които нападат пътниците в метрото и мастурбират по улиците. Жителите на Ню Йорк спорят на висок глас дали градът им е мъртъв. Мнозина вече се предадоха и направиха немислимата досега стъпка.

„Когато минавам през центъра на Манхатън, имам чувството, че съм във филм за катастрофа. Чувствам се като Уил Смит от филма „Аз, легендата“, където той е единственият оцелял, казва Денис Трота от Ню Йорк. — Никой вече не ходи на работа в бизнес центровете, туристи не се виждат, в салона ми няма клиенти. Просто град-призрак“, казва Денис Трота за изданието.

И ето, след като изживя всичките 47 години от живота си в Ню Йорк, той се реши на немислимото. Реши да се премести. Както стотици хиляди други нюйоркчани.

„Градът се промени толкова много, че стана просто непоносимо да живееш тук. Жилищните квартали, включително Бруклин, се върнаха към живот, но много квартали в Манхатън не са това, което бяха. Вече не излизам вечер и по възможност избягвам метрото, пълно е с бездомни и психично болни хора. Велосипедите вече са недостъпни, защото твърде много хора започнаха да ги карат, за да избегнат използването на обществен транспорт. В града цари атмосфера на антиутопия, точно както през 70-те години на миналия век.»

Прилив на престъпност

Жителите на Ню Йорк без колебание отказват жилища, които преди няколко месеца се смятаха за почти най-добрите в света. Няма точни данни за броя на напускащите хора, но сметките показват, че само от март до май почти половин милион души са се отказали от великолепната урбанистична панорама.

Нивото на престъпност скочи и броят на инцидентите с използването на огнестрелни оръжия се увеличи с 84% през годината.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа