El Mundo: САЩ завзеха сирийския нефт

Седемдесет процента от нефтените кладенци, разположени в два региона в източна Сирия, попаднаха под контрола на кюрдите. Но те се охраняват от американски войници. За какви цели САЩ използват тези нефтени находища, разсъждава авторът на статията.

 

El Mundo: САЩ завзеха сирийския нефт

 

70 процента от нефтените кладенци в Сирия, разположени в находищата Рмелан и Ал Омар в източната част на страната, сега се намират на територия, контролирана от неофициалните автономни кюрдски власти. Но се охраняват от американски войници.

„Американските войници не са в зоните на бойните действия или примирието. Ние гарантираме безопасността на нефтените находища. Ще върнем войниците си у дома!» — написа Тръмп през октомври в Туитър.

Според интернет изданието Al Monitor американската компания Delta Crescent Energy LLC е получила разрешение от кюрдските власти, които не са признати от нито една държава, «но със знанието и подкрепата на Белия дом».

Преди избухването на конфликта в Сирия през 2011 г. страната произвеждаше 380 000 барела петрол на ден — повече от достатъчно за вътрешно потребление. Производството обаче падна до 60 хиляди барела на ден, петролът започна да се преработва в самоделни условия и заради войната цената се повиши.

„Повечето от нефтените находища бяха унищожени от бунтовниците и там сега се изхвърлят токсични отпадъци. Ще бъдат необходими милиони, за да се изчистят и започнат да се използват отново», твърди експерт.

Компанията Delta Crescent е достатъчно известна в Сирия. Според сведения на изданието The Iraq Oil Report, един от нейните ръководители Джон Дориер по-рано е основател на компанията Gulfsands Petroleum, която не успя да хване парченце в Иран, но затова пък през 2000 г. успя да се укрепи в източна Сирия.

Един от партньорите на компанията — Джим Риз, който подкрепя пребиваването на американските войски в Сирия, казва следното:

«Цялата източни Сирия ни принадлежи», заяви той в  интервю за Fox пред 2018 година.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа