Ще подпомогнат ли руски военни режима на Лукашенко?

Според няколко канала на Телеграм в уличните сблъсъци в Минск през нощта срещу вторник е участвал „руски спецназ“, притекъл се на помощ на своите колеги. Информацията бързо бе опровергана – опозиционните структури в Беларус навярно добре схващат, че Александър Лукашенко засега явно няма нужда да иска силова помощ от източния си съсед. Беларуският режим разполага със значителни ресурси (вътрешни войски, специални отряди на милицията и други сили на вътрешното министерство и КГБ), способни да потушат вълненията. В страната обаче наистина пристигат сега групи от руския спецназ.

Както разказа командващият силите за специални операции (ССО) от Въоръжените сили на Република Беларус генерал-майор Вадим Денисенко, от 10 август страната посреща войници от Русия и от армиите на още двайсетина страни. След двуседмична карантина всички те ще се включат от 23 до 29 август в Армейските международни игри (АрМИ-2020) – в състезанията „Снайперистки рубеж“ и „Полярна звезда“. За тях е определен полигонът на 38-а отделна гвардейска десантно-щурмова Виенска Червенознаменна бригада в град Брест. За първия конкурс са заявени до момента 18 отбора, за втория – 5. Всеки ден обаче данните се менят“, посочи Денисенко.

Официален Минск не съобщава за никакво участие на беларуската армия, камо ли на чуждестранни подразделения в потушаването на безредиците в страната. Същия извод налагат ред медийни публикации и видеоклипове в интернет. При все това бе съобщено, че през нощта срещу вторник в Брест били изпратени да сложат ред в града военни от ССО към 38-а бригада, които стреляли с гумени куршуми.

По официални данни тези части изобщо не използват подобни средства: беларуските ССО, предназначени по-специално за борба с терористи, са въоръжени със стрелкови оръжия – автомати и картечници „Калашников“, снайперистки пушки и т. п. В боекомплекта им влизат бойни патрони и боеприпаси за халосна стрелба.

Офицер от беларуска силова структура, пожелал анонимност, съобщи за „Независимая газета“, че армията не взема участие в мерките за опазване на обществения ред в страната. Той разказа, че на 11 август през деня в Минск всичко е било спокойно, не е било съобщавано за стачки в предприятията из Беларус: „Мога да допусна в отделни случаи единични протести. Масови стачки в страната обаче няма и няма да има, защото в размирниците в Беларус участват главно млади хора от 22 до 26 години“.

По думите на офицера силовите кадри няма защо да подкрепят опозицията и Лукашенко се радва на висок авторитет в армейските части: „Офицерските заплати в Беларус не са по-малки от тези в руската армия, а военните пенсии дори са по-високи, отколкото в Русия“. Раздвижването на 38-а бригада в Брест идва оттам, че голям брой подразделения, включително ССО, се готвят сега за участие в АрМИ-2020, които освен Беларус ще обхванат територии от Русия, Китай и ред държави от ОНД.

Москва и Минск все още развиват тясно взаимодействие във военната сфера. И по данни на нашия източник в края на септември т. г. руски спецназ отново ще пристигне в Беларус, където на полигона на 38-а Брестка десантно-щурмова бригада се организират беларуско-руско-сръбски маневри под наслов „Славянско братство“. А още през август беларуски военачалници и представители на отбранителната промишленост са поканени в парк „Патриот“, разположен в Алабино край Москва, за да участват в международния военнотехнически форум „Армия-2020“.

Също като в Русия беларуските сили за специални операции са резерв на Върховния главнокомандващ и основа на мобилните съединения от единната групировка въоръжени сили. Главните задачи на ССО включват „контрадиверсионна дейност, разузнаване, изпълнение на различни задачи със специални методи с цел прекратяване на въоръжени конфликти“. Войските на беларуските ССО наброяват близо 5000 военнослужещи.

Според публикации в медиите ССО на Беларус са получили бойно кръщение през 2011 г. по време на вътрешния конфликт в Либия, когато техни съветници, технически специалисти и снайперисти са подкрепили правителството на Муамар Кадафи. Благодарение на тях „правителствената армия успя да развие през първите месеци от конфликта по-успешна съпротива срещу НАТО и бунтовниците, да повиши мобилността на войските и да мине в контранастъпление“. Знае се още, че от 2008 до 2013 г. ССО са изпълнявали аналогични задачи във Венецуела.

„Беларус ще има нужда от руска силова помощ при явна агресия срещу тази страна. Но засега не се очертават подобни заплахи“, заяви пред „Независимая газета“ военният експерт Юрий Неткачев, генерал-лейтенант от запаса. Той е убеден, че Лукашенко сам ще се справи с вътрешните проблеми – без помощ от армията, камо ли от съюзните съвместни сили на Руската федерация и на Република Беларус.

 

 

Владимир Мухин , в. Независимая газета     

 

Станете почитател на Класа