Повече от 20 държави са заявили от Русия общо 1 милиард дози от първата ваксина за covid-19

Руският фонд за директни инвестиции е получил искания от повече от двадесет страни за закупуването на 1 милиард дози от руската ваксина срещу коронавируса, заяви ръководителят на фонда Кирил Дмитиев, цитиран от агенция ТАСС.


"Виждаме голям интерес в чужбина към вече регистрираната руска ваксина, разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея. Получихме заявки от 20 страни за закупуване на повече от 1 милиард дози от ваксината" - каза Дмитиев.


В момента не е известно кои държави са отправили исканията, въпреки че Кирил Дмитиев подчерта, че Русия се е съгласила да произведе коронавирусната си ваксина в пет държави и че очаква да получи одобрение за производството на лекарството в няколко държави от Латинска Америка до ноември.


Руският президент Владимир Путин обяви на 11 август, че страната му е регистрирала първата в света ваксина срещу коронавирус която беше наречена „Sputnik V" в чест на първия изкуствен спътник на Земята. Президентът уточни, че ваксинацията на населението трябва да се извършва изключително на доброволна основа, като добави, че скоро ще започне масовото производство на медикамента. В началото ваксината ще се произвежда на две платформи: от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология Гамалея и от компанията Binnofarm.


Изкуствено създадена на основа на човешкия аденовирус; без елемент на коронавирус в състава си, ваксината се предоставя в лиофилизирана форма като прах, който се смесва с помощно вещество, за да се разтвори и след това се прилага интравенозно.


Според резултатите от клиничните изпитания ваксината доказва своята ефективност и безопасност. Общо 76 доброволци участваха в клиничните изпитвания на ваксината, които имат за цел да оценят безопасността и ефектите й върху организма. Лекарите оцениха изследването за успешно и заключиха, че ваксината е безопасна, като в края на процеса "всички доброволци имат имунитет".


Максималната защита се постига три седмици след инжектирането, когато реакцията на лекарството задейства имунната система. Ваксината може да гарантира имунитет срещу COVID-19 за период до две години.


Руските медицински работници и учители ще бъдат първите, които ще получат ваксината. Ваксинирането на медицински специалисти може да започне в края на август.


Очаква се „Sputnik V" да бъде достъпен за други групи от населението от 1 януари 2021 г .Ваксинацията на населението ще се извършва изключително на доброволна основа.


Точно както навремето с появата на Спутник, сега Русия отново изуми света, особено на Запад, където нации като САЩ и Великобритания работят по собствените си решения. Разбира се, това също означава, че тези страни имат търговски и политически причини да искат да бъдат първите, които дават решение на кризата Covid-19, опустошила глобалната икономика. И разбира се, това незабавно доведе до координирани опити за дискредитиране и очерняне в мейн-стрийм медиите на Запад.


„Координираните и внимателно подготвени информационни атаки срещу руската ваксина се опитват да дискредитират и скрият ефективността на руския подход към разработването на лекарства. Но политизираният подход към руската ваксина от страна на редица западни страни само застрашава живота на техните граждани." каза руски официален източник.

Станете почитател на Класа