Питър Шиф: „Това е най-нелюбимият бичи пазар на злато, който съм виждал“

Златото и среброто продължават да чупят рекорди на фона на коронавирусните глобални икономически сътресения. Въпреки това, все още изглежда, че има много скептицизъм по отношение на благородните метали, казва ветеранът брокер Петер Шиф.


В своя подкаст икономистът отбеляза, че дори при коригиращата разпродажба в петък, при която златото се понижи с около 40 долара в един момент, а среброто падна обратно под 28 долара за известно време, кюлчетата все пак затвориха над 2000 долара и бяха над три процента за седмицата. Среброто завърши над 28 долара и спечели 15,5 процента седмичен ръст. Златото затваря по-високо през девет последователни седмици.


„Говоря за това явление през цялото време - че златните сертификати всъщност не са потвърдили бичия пазар, не сме го видяли в златните сертификати", каза Шиф.


„Много от причините хората да намаляват значимостта на бичия пазар на злато, бяха казали:„ Хей, това не се потвърждава от среброто. Златото върви нагоре, но среброто не отива наникъде и не можеш да имаш бичи пазар на злато, освен ако нямаш и бичи пазар на сребро." Е, добре. Сега имаме и бичи пазар на сребро. Имахме значително пробив в цената на среброто. Но все пак хората не вярват. Искам да кажа, това е може би най-нелюбимият бичи пазар на злато, който съм виждал в кариерата си. "


Според Шиф основите са по-добри от всичко, които някога е виждал. Той обясни, че Федералният резерв на САЩ печата трилиони долари, като председателят му Джером Пауъл посочи, че няма планове за повишаване на лихвите. Има и съобщения, че централната банка е длъжна да поеме ангажимент за увеличаване на инфлацията. „Всичко това е изключително бичо за златото", казва Шиф.


Той също така посочи, че има разлика между купувачите на злато и тези, които купуват златни сертификати. Купувачите на злато и сребро са реални купувачи, индивидуални инвеститори, а в случая на златото - централни банки.


„Купувачите на физически метал го купуват като алтернатива на фиатните пари. ... Те бягат от фиатните си валути към истинската парична алтернатива от злато и сребро. "
От друга страна, купувачите на златни сертификати са предимно купувачи на акции и спекуланти, заяви Шиф и добави, че според него инвестиционната общност не вярва, че златният митинг ще продължи. „Те не вярват, че златодобивните компании наистина ще се възползват от временното покачване на златото... Много хора изглежда смятат, че скокът златото е просто функция на COVID-19."

Станете почитател на Класа