Коя е Камала Харис

През 2010 г. тя направо избухна в смях, когато беше попитана за узаконяването на канабиса за развлекателни цели, въпреки че за Калифорния това е важна тема и щатът в крайна сметка прие тази мярка през 2018 г.

Вярно е, че по онова време тя не беше единствената, която избягваше да предприема действия по тези въпроси, но родената в бунтарския град Оукланд цветнокожа сенаторка със сигурност не е оставила спомен за „прогресивен прокурор“, противно на собственото си описание на престоя си на този пост.

„Всеки път, когато прогресистите я приканваха да се ангажира активно с реформи на наказателното правораздаване, Харис се противопоставяше или запазваше мълчание“, обобщи през януари 2019 г. юристката Лара Бейзълон, бивша ръководителка на калифорнийска НПО за борба със съдебните грешки. Харис „твърде често е от неправилната страна на историята“, обвини я тя във в. „Ню Йорк таймс“.

 

Престъпни отсъствия?

По особено горещата в момента тема за полицейското насилие Харис също не е проявила особена дързост. Тя например се въздържа през 2015 г. да вземе отношение по законопроект, който целеше да въведе системно независими разследвания в случай на употреба на смъртоносна сила от полицай. Такива случаи засягат несъразмерно много чернокожите и латиносите, които съставляват съответно 6 и 37 процента от населението на Калифорния, и много от тях не са простили на сенаторката си тази незаинтересованост.

Друго решение коства на Камала Харис порой от критики: като прокурор на Сан Франциско тя реши да съди родителите на деца, които твърде често отсъстват от учебни занятия. И тук мярката засегна предимно социални слаби от етническите малцинства. „Смятам, че дете без образование е равносилно на престъпление“, оправда се тя навремето.

Харис обаче е и автор на инициативи, които се приемат радушно от реформаторите. Тя задейства програма, която дава на извършителите на първо престъпление право на отказ от съдебно преследване в замяна на професионално обучение, и задължи силите на реда в Калифорния да обучават служителите си как да избягват дискриминации и арести заради външния вид.

За правозащитните активисти, но и за полицаите, най-знаковият успех на Камала Харис е бил създаването на интернет портал, който дава на обществеността достъп до съдебни данни, включително за извършено от полицаи насилие при арести, с цел изясняване на фактите.

„Това помогна наистина много на нашето движение, защото допреди това нямаше къде да намерим числата“, каза една от създателките на движението „Животът на чернокожите има значение“ в Лос Анджелис Мелина Абдула.

„Тя въведе много прогресивни програми, точка по въпроса“, заяви адвокатката Ники Солис, която в съдебната зала често се е изправяла срещу Харис, когато тя е била прокурор на Сан Франциско.

„Като генерален прокурор на щата Калифорния тя е трябвало да защитава в съда действащите закони, независимо дали е съгласна с тях или не“, каза Джак Питни, който преподава американска политика в калифорнийския университет „Клеърмонт Маккена колидж“.

Според този специалист критиките към Камала Харис, че не е била достатъчно прогресивна като прокурор са всъщност неин коз за изборите през ноември, докато консерваторите твърде вероятно ще я обвинят, че е прекалено лява и радикална.

Това ще позволи на Харис да каже „вижте как всички тези прогресисти ме критикуват, че съм твърде консервативна, сигурно съм на правилното място“, каза Питни.

Лоран Банге , Франс прес     

Станете почитател на Класа