Нов удар по самолетостроенето

Европейският производител на самолети Airbus разкри, че планира да съкрати близо 15 хил. работни места, в това число и 900 в Германия, които вече бяха набелязани, изтъквайки, че бъдещето на компанията е поставено на изпитание заради пандемията от коронавирус, която разтърси индустрията през последните няколко месеца, съобщава Ройтерс.

Най-голямата аерокосмическа група в Европа ще премахне около 5000 работни места във Франция, 5100 в Германия, 900 в Испания, 1700 във Великобритания и още 1300 в други страни. 

Компанията вече се съгласи да освободи 900 позиции в своето германско звено Premium AEROTEC.

Решението на Airbus се обсъжда с представителите на работническите синдикати, които заявиха, че ще се противопоставят на съкращенията.

В понеделник (29 юни) концернът обяви, че ще намали производството и доставките си с 40 процента в отговор на авиационната криза.

„Не можем да се откъснем от развитието на авиокомпаниите", заяви изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори пред германския вестник Welt (броя от понеделник). Докато групата говореше по-рано за намаление с около 30 процента, сега се споменават 40 процента, тъй като разликата спрямо предварително планираното разширяване на производството ще се увеличи през 2020/21.

На месец ще се произвеждат само 40 броя от най-продаваната серия A320. В момента много произведени самолети не летят, казва Фори. Засега авиокомпаниите не ги приемат поради спада на пазара, причинен от коронакризата. Поне до края на 2021 г. производството и доставките няма да се възстановят, казва още директорът на Airbus.

 

Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа