300 евро за всяко дете, понижаване на ДДС: така Германия отговаря на пандемията

300 евро за всяко дете и понижение на ДДС - това са само две от мерките в огромния спасителен пакет, за който се договориха управляващите в Германия. Пакетът за стимулиране на икономиката е в размер на 130 милиарда евро.

 

 

 

След продължили два дни преговори коалиционните партньори в германското правителство успяха да постигнат споразумение за огромен помощен пакет, чиято цел е да изведе страната от най-тежката рецесия след Втората световна война. Както съобщи германската канцлерка Ангела Меркел, помощният пакет за борба срещу последиците от пандемията е в размер на 130 милиарда евро, които ще бъдат на разположение през тази и през следващата година.

Пет от мерките

Една от основните мерки в пакета е временното понижаване на ДДС - от 1 юли до края на годината ДДС спада от 19% на 16%. Намалява и цената на тока, а покупката на електромобил ще бъде субсидирана с 6000 евро.

Спасителният пакет предвижда и директна помощ за семействата - за всяко дете ще бъде изплатен еднократен семеен бонус в размер на 300 евро. Германските железници и общественият транспорт също ще бъдат подпомогнати.

"Ако искаме следващите поколения да имат бъдеще"

С общи усилия ще се опитаме да се справим с тази изключително трудна ситуация - и да излезем силни от нея, заяви германската канцлерка Ангела Меркел. По нейните думи, договореният спасителен пакет е безалтернативен. "Трябва да инвестираме сега, ако искаме следващите поколения да имат бъдеще", заяви Ангела Меркел.

 

Станете почитател на Класа