ООН: „САЩ трябва да чуят протестиращите и да се отърват от структурния расизъм

"Структурният расизъм и огромните неравенства в Америка са в основата на масовите протести, които обхванаха САЩ", каза върховнияj комисар на ООН за правата на човека Мишел Башелет и добави, че е крайно време за "мащабни реформи".


Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд, афроамериканец, задушен от полицейски служител по време на задържането, достигнаха такива размери, че привлекоха вниманието на шефа на ООН за правата на човека. Тя каза, че демонстрациите, които често прерастват в бурни бунтове, ясно показват, че " хората са достигнали до точката на кипене и проблемът с неравенството в Америка вече не може да бъде пренебрегван."


„Гласовете, призоваващи за прекратяване на убийствата на невъоръжени афро-американци, трябва да бъдат чути. Гласовете, призоваващи за прекратяване на полицейското насилие, трябва да бъдат чути. И гласовете, призоваващи за прекратяване на ендемичния структурен расизъм, който обхваща американското общество, трябва да бъдат чути ", казва Башелет в изявление.


Тя също отхвърли всички опити да се представи масовото изливане на мъка като тайно управлявана от някои политически сили програма. Публичен деец в САЩ твърдеше, че противоречивият милиардер, Джордж Сорос може би е имал пръст в протестите.


„Не може да има съмнение какво или кой стои зад тези протести. Видяхме хиляди и хиляди мирни протестиращи, с различен произход, които излизат на улицата, за да поискат правата си и да призоват за промяна", каза Башелет.


Тя призова САЩ най-накрая да извлекат поуки от своето минало и настояще и да признаят проблема със „страхотното неравенство". „Гневът, който видяхме в САЩ показва защо са необходими мащабни реформи и приобщаващ диалог, трябва да се прекъсне кръгът на безнаказаност за незаконните убийства и расовите предубеждения от страна на полицията."


Дискриминацията в САЩ отравя не само расовите отношения, предупреди тя и призова властите да вземат предвид и социално-икономическите фактори. С нарастване на напрежението, някои протестни акции се превърнаха в безредици и жестоки сблъсъци с органите на реда, докато други бяха помрачени от грабежи и щети на имущество. Няколко души загинаха в безредиците, а десетки бяха ранени.

Станете почитател на Класа