Русия обяви извънредно положение в Сибир след масивен разлив на дизел от ТЕЦ

Президентът на Русия Владимир Путин реши да обяви извънредно положение на федерално ниво в общинския район Таймир Долган-Ненец в района на Красноярск и в градския квартал Норилск (северен Сибир, руска Арктика), където на 29 май бе регистриран разлив на над 20 000 тона дизел.


Изтичането в Норилско-Таймерската енергийна компания НТЕК се дължи на отслабването на дъното на един от резервоарите, след като земята под конструкцията се е слегнала, по предварителни данни. Освен това Министерството на извънредните ситуации съобщи, че на територията на централата преди разлива е регистриран пожар.


В резултат на разлива бе замърсена площ от почти 100 000 квадратни метра. Част от горивото тръгна чрез близък поток към реките Далдикан и Амбарная.


По предварителни данни на Федералната служба за надзор на природните ресурси (Росприроднадзор), максималните разрешените концентрации на замърсители в засегнатите реки надвишават нормата с десетки хиляди пъти.


Необходимостта от обявяване на извънредно положение в тази област беше изложена от министъра за извънредни ситуации Евгени Зиничев по време на виртуална среща с президента на 3 юни.


По време на виртуалната среща с Путин, губернаторът на региона Красноярск Александър Ус посочи, че първоначално експертите са уверили, че няма опасност от заразяване след разливането. "Едва след като в неделя сутринта в социалните мрежи се появи тревожна информация, беше разкрита истинската картина на случилото се", призна Ус.


В отговор руският президент натовари служителите по сигурността с оценка на работата на администрацията в региона. Освен това той призова за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда и решаване на проблема с изхвърлянето на петролни продукти възможно най-скоро.


Специалисти от Морската спасителна служба заедно с членове на Министерството на извънредните ситуации са събрали 100 тона дизел. Освен това от мястото на инцидента бяха извадени 800 кубически метра замърсена почва. След обявяването на извънредно положение в района местните войски се подпомагат с федерални ресурси.


Следственият комитет на Русия откри процедура, която обединява три наказателни дела по статиите: „Щети на земята", „Нарушаване на стандартите за опазване на околната среда в процеса на работа" и „Замърсяване на водите.". В момента е задържан един от хората, които ръководят термоелектрическата централа НТЕК № 3.

Станете почитател на Класа