"Тиха" война в Сирия

Хашишът е опакован в картонени кутии за мляко - общо четири тона от наркотика, разпределен на малки части, опаковани внимателно и поставени в общо 19 000 кутии за мляко от шведската компания "Тетра пакс". Товарът с хашиш е открит от египетските митническите служители в средата на април на кораб в египетското пристанище Саид.

Пратката идва от Сирия и най-вероятно е била насочена за Либия - друга страна, разкъсвана от военни действия.

Това съвсем не е първият път, в който наркотици, произведени в Сирия, биват открити на някое от пристанищата в региона. Всъщност такива неща вече се случват толкова често, че отдавна не може да говорим за нещо необикновено.

В Дубай органите на реда са конфискували няколко товара с амфетамини, последно през януари. А в края на април в Саудитска Арабия митническите служители откриха 45 милиона хапчета каптагон, най-вероятно произведени от лаборатории в Сирия. Повечето от таблетките са скрити в опаковки за чай на компания, ползваща се с тесни връзки със семейството на сирийския диктатор Башар Асад.

Всички кораби, превозващи скритите наркотици, са били на вода от пристанището на Латакия - сирийски град на Средиземно море. Миналата есен Иран пое контрола върху пристанището.

Според експерти тези разкрития за трафик на наркотици, очевидно с благословията на властите в Дамаск и Техеран, показват колко отчаян е режимът на Асад и неговите ирански съюзници, когато става въпрос за намиране на нови потоци от приходи.

В момента Сирия буквално е разбита. Според данни ООН около 80% от сирийците живеят в бедност, а брутният вътрешен продукт на страната е спаднал до едва 1/4 от предвоенните си нива. Валутата продължава да се срива, цените се покачват, докато заплатите в голяма степен остават в застой. В момента Иран, разкъсван от проблеми със собствената си икономика, не е в състояние да помогне на Дамаск, докато Русия вече не желае.

Така търговията с наркотици е един от малкото останали начини да се вкарва твърда валута в страната. Още през 2013 г. Хизбула - един от прокси играчите на Иран - завладя сирийския град Кусейр и околностите му и обяви региона за ограничена зона. Милицията създаде десетки малки лаборатории за каптагон - вид амфетамини, които действат изключително стимулиращо на бойците във военните зони.

В същото време групата принуждава фермерите да отглеждат и канабис. Според няколко източника Махер Асад, по-малкият брат на Башар и командир на 4-та дивизия на сирийската армия, се заел със задачата да защити Кусейр и транспортните маршрути до пристанището на Латакия в Средиземноморието. Подразделението на Махер Асад е всъщност една от едва двете останали бойни дивизии, които са действително част от сирийската армия, а не са милиции, контролирани от Иран или Русия.

И ако в случая братът на Башар Асад отговаря за охраната на доставките на наркотици, то неговият братовчед - милиардерът бизнесмен Рами Махлуф - отговаря за укриването и износа на наркотици. Четирите тона хашиш, които се появиха в Египет, бяха опаковани в картон от компанията Milkman, която принадлежи на Махлуф. Самият той отрича да е свързан с наркотиците по какъвто и да е начин.

Едва ли има много сирийци, които да харесват Рами Махлуф - братовчед на лидера Башар Асад и най-богатият сириец, поне преди началото на гражданската война в страната.

Махлуф е собственик на сирийския телеком "СирияТел", както и на строителни и петролни компании, и за него може да се каже, че има пръст в почти всеки бизнес, който носи печалба в страната. В много квартали на Дамаск той дори се ползва и с прякора "Рами, ал-Харами" - "Рами, престъпника".

След 9 години на гражданска война, икономически крах, обезценена валута и буквално свършили пари в страната, името на Махлуф привлича внимание дори още повече, особено покрай все по-острата скрита война между неговото семейство и това на братовчед му Башар.

Пикът на тези обострени отношения между двамата дойде, след като правителството иззе редица активи, собственост на бизнесмена и децата му.

Продължаващата вече 9 години гражданска война в Сирия съвсем не може да се каже, че е стихнала, макар в крайна сметка режимът на Асад да се утвърди като победител измежду фракциите. Продължаващият икономически срив обаче доведе до вътрешни разделения и борба за пари и власт.

Сега най-богатият човек в Сирия започна обществена офанзива срещу властите.

От 30 април насам Рами Махлуф публикува няколко видеа във Facebook, в които магнатът се оплаква от исканията на властите към него в размер на около 100 млн. евро, дължими за държавната хазна. Според Махлуф те са били "манипулирани" от "кадър" на държавните финансови служби.

Той също изрази възмущение от това, че служителите му са били арестувани, наричайки акта "нарушение на закона и конституцията". Най-голямата болка на бизнесмена обаче идва от това, че подобни неща му се случват, след като е бил "най-големият спонсор на апарата за сигурност по време на войната". Той пледира към братовчед си с думите: "Г-н президент, не позволявайте това да се случи!"

Подобно обръщение в днешна Сирия може да се разглежда дори като форма на предателство. Но за ситуацията, в която се намира Махлуф, това може да е единствен полезен ход. 

В центъра на тази битка са именно двете семейства около Башар Асад и Рами Махлуф - диктаторът и бизнесменът.

Спорът между двамата е толкова сериозен заради самите отношения между фамилиите - взаимно свързани, но без особена любов помежду им. Те се допълват взаимно, стига да има достатъчно средства за разпределяне. Но това вече не е така.

И враждата започна да избуява. Какво обаче се крие зад нея - семейни проблеми, икономическа битка или дори нещо повече - външна, чуждестранна намеса, която действа като катализатор за случващото се зад кулисите в страната.

Може би най-очевидният отговор на въпроса къде е ябълката на раздора между двамата силни братовчеди, ще е Асма Асад, по баща Ахрас - съпругата на настоящия сирийски президент.

Самият клан Асад, който управлява Сирия през последните пет десетилетия, е от малцинството на алеуитите, въпреки че около 3/4 от населението на страната (преди войната) са сунити. Майката на Башар асад е от фамилията Махлуф - богато и влиятелно алеуитско семейство. Те не останаха особено доволни от сватбата на Башар Асад с жена от сунитски произход. В региона около Латакия, който има силно алеуитско присъствие, много хора дори носеха черно в деня, когато двамата сключват брак.

Допълнително напрежение между съпруга и свекърва възниква по въпроса как трябва да изглежда съпругата на сирийския президент - домакиня или бизнес дама.

Все пак тези културни и религиозни разлики биха били преодолими, ако не беше икономическият фактор.

Рами Махлуф и Асма Асад са в пряка конкуренция за контрола над икономиката на страната, или поне това, което е останало от нея. Още от самото начало на революцията и налагането на международните санкции върху Сирия двамата основават отделни хуманитарни организации - един от малкото останали начини да се привличат свежи средства към страната през парите за помощи от ООН.

Сега обаче според експертите, на фона на все по-малкото пари в страната, Асма Асад се е насочила към това да изтика братовчед си от трона му на най-богатия сириец. А след като на своя страна има държавния апарат, това я поставя в изгодна ситуация.

Тази офанзива спрямо Махлуф започна (видимо), след като миналата есен сирийският орган за контрол на далекосъобщения обяви, че скоро ще започне нова мобилна услуга да поеме съществуваща мрежа. Според неназован източник компанията трябва да се казва Емател и най-вероятно принадлежи на Асма Асад.

След това идват и икономическите искания към бизнесмена за дължими средства към държавата в размер на около 100 млн. евро - огромна сума дори и за човек като Рами Махлуф. А освен всичко друго, му беше наложена и забрана за пътуване. И той побърза да направи своята застраховка.

В ситуация, подобна на тази в Сирия, неудобните хора, били те и богати бизнесмени, могат просто да изчезнат или да се самоубият при съмнителни обстоятелства. Затова и макар подобно видео да е опасно само по себе си, то може да се окаже застраховката на Рами Махлуф - след тези видеа е малко вероятно някой да повярва, че Махлуф е отнел собствения си живот, ако изведнъж той вземе, че се окаже мъртъв.

 

Новата "тиха" война в Сирия - семейни конфликти, нервни съюзници и трафик на каптагон

 

Макар той все още да живее в Сирия, има информации, че е оставил имението си в Джафур, близо до Дамаск, и се е върнал в родния си град Латакия.

Самите клипове определено няма да предизвикат вълна от подкрепа сред лоялни алеуити или служители на компаниите му. Самият факт, че децата на Рами парадират със състоянието си в Instagram, няма как да го направи особено популярен сред обикновените алеуити, които се затрудняват да сложат храна на масата си в настоящата ситуация.

Според един от източниците на Der Spiegel - член на едно от видните богати семейства в Дамаск, пожелал да запази анонимност, това насочване на вниманието срещу Рами Махлуф може да няма нищо общо със самия него, а да е по-скоро прицелване в иранските му партньори.

Ако това е вярно, тук значи са намесени далеч по-сериозни сили, а нещата по-скоро се въртят не около това кой ще е най-богатият сириец, а около споменатата по-горе търговия с наркотиици.

Според въпросния източник всичко това е доста умна схема, произхождаща не от другаде, а от Москва. Русия е един от основните стабилизиращи фактори за режима в Дамаск, но тя влиза в противоречие с интересите на Иран - другият особено важен играч в Сирия в момента.

"Русия иска да консолидира нещата, иска мирна сделка, която да позволи милиардите помощи за възстановяването на страната от чужбина да започнат да постъпват. Но за да се случи това, иранците трябва да отстъпят", коментира източникът и допълва, че за Техеран Сирия е важна като заплаха за Израел.

Москва не иска да започне военна конфронтация с подразделенията под ирански контрол и затова търси по-елегантно решение на въпроса. И начинът е да притисне финансово иранските си съюзници, които и без това са близо до ръба на фалита. А начинът за това е да се спрат паричните потоци, включително и от мащабното производство на наркотици.

Дълго време руснаците явно нямаха нищо против износа на незаконни стоки през Латакия. Нещата обаче се променят миналата година, когато под влиянието на Кремъл сирийските власти разследват кръга около Махер Асад за участието в бизнеса с наркотици.

Това доведе до отстраняването на един бригаден генерал и един силен мафиот. Както самият Махер признава по-късно, двамата са били сред най-важните му оперативни лица. Братът на президента е толкова ядосан от това решение на властите, че изтегля всички единици под командването си точно в средата на офанзивата Идлиб.

Паралелно с това той обявява, че вече не желае да пренасочва част от твърдата валута, спечелена от дейностите на неговия 4-ти дивизион, към централната банка. Това, според експерти, е ясна индикация за неговото явно неразбиране за рязката намеса на Русия.

По принцип политиката на Кремъл няма против нейните прокси играчи да участват в съмнителни практики като търговия с незаконни вещества, изтезания, нарушаване на човешките права и т.н., стига да демонстрират достатъчно ясно верността си към Москва. Но когато някой марионетен лидер се окаже, че не показва достатъчна благодарност там, където трябва, заставайки непрекъснато на пътя на плановете на Русия, тогава нещата се променят.

Изглежда в Сирия именно това се случва сега, а руснаците са на път да покажат на Рами Махлуф, Махер Асад и Хизбула в чии ръце точно се намира властта. Разкритите пратки с наркотици са само едно от доказателствата за това.

"Руснаците искат да унищожат бизнеса на Иран. Когато властите всеки път прихващат кораби със съмнителни стоки, понякога дори още в морето, това едва ли е случайност", коментира сирийският олигарх пред Der Spiegel.

Ситуацията е такава, че Кремъл вече е разпределил печалбите от предстоящата реконструкция на следвоенна Сирия - от договорите за строителство, през експлоатацията на фосфатните мини и добива на газ и петрол, та до производството на торове и управлението на пристанището в Тартус. И реално компаниите просто чакат да започнат с идването на първите траншове на външната помощ.

И колкото повече се забавя това, толкова повече се изчерпва търпението на руснаците. Следователно толкова повече стават и съмненията кой точно трябва да управлява страната в бъдеще. Според източника на германското издание вече има доста съмнения дали в очите на Кремъл Башар Асад е правилният човек за поста.

Това поне би обяснило острите критики срещу режима в Дамаск, които напоследък започнаха да се появяват в руските медии. Те започнаха през април със статии в някои руски вестници за широкомащабнара корупция в Сирия. Публикациите бяха последвани и от публикувана анкета, според която едва 32% от сирийците биха гласували за Асад на евентуални следващи избори.

Междувременно държавната информационна агенция ТАСС написа, че Асад е "не само неспособен да управлява", но дори може "да потопи Москва в подобен на Афганистан сценарий".

Вестник "Госновости" нанесе друг удар с материал, според който Башар Асад е подарил поп арт от известния художник Дейвид Хокни, струваща близо 26 милиона евро, на съпругата си Асма, въпреки че хората му страдат от глад, а Русия се бори да го задържи на власт.

Фактът, че историята вероятно е фалшива, прави ситуацията още по-интересна. Ако московската армия от тролове се обръща срещу Асад, който досега винаги е бил описван като "легитимен президент на Сирия", това би могло да означава само предупреждение, че в Кремъл вече не са доволни от въпросния "легитимен президент". И той лесно може да оваканти поста си.

Нещо се променя в геополитическата тъкан, от която зависи съдбата на Асад. От април Израел предприе шест авио удара по ирански позиции в Сирия, очевидно с одобрението на Москва. Батериите S-300 и S-400, които се експлоатират от руските военни и представляват най-модерните системи за противовъздушна отбрана в Сирия, не са изстреляли нито една ракета при нарастващия брой самолети, които летят в страната.

Междувременно в Дамаск стягат редиците. Наскоро дворецът позволи на свой служител дори да отправи директни заплахи спрямо Русия - ако Москва продължи да оказва натиск върху Асад, тогава сирийският лидер щял да започне война и срещу "руските окупатори" и да хвърли завинаги петно върху името на президента Владимир Путин..

Засега сигурно изглежда, че Рами Махлуф ще потъва все по-надолу, като дори Махер Асад предпочете да се дистанцира от братовчед си. По-голямата картина за бъдещето на страната обаче изглежда все така неясна.

Станете почитател на Класа