Помпео поучава германците за поверителността с Huawei ... забравяйки как НСА шпионира Меркел

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди европейските съюзници на САЩ срещу използването на технологията Huawei, като настоя, че германците, обичащи личния си живот, не трябва да допускат такова (предполагаемо) шпиониране. Няма значение, че навремето НСА подслушваше Меркел.


Американският дипломат настоя, че "историята на злодейското китайско правителство не гарантира нищо". „Личната информация на нито един германски гражданин не трябва да преминава през китайския хардуер, който очевидно ще бъде притежаван и контролиран от Комунистическата партия на Китай", заяви Помпео.


„В Европа се грижат дълбоко за личния живот на своите граждани. Разрешаването на тази информация да преминава през контролирани от Китай мрежи е антитеза за осигуряване на тази поверителност."


Помпео пропусна да спомене, че САЩ все още не са представили доказателства за наличието на „задни врати" в оборудването на Huawei, подаващо информация за потребителите в Пекин. Освен това той по някакъв невинен начин пропусна да спомене как Агенцията за национална сигурност (НСА) беше хваната да подслушва германския канцлер Ангела Меркел и други висши служители през 2015 г.


WikiLeaks публикува документи, които разкриват, че агенцията е подслушвала около 125 телефонни номера, принадлежащи на канцлера и други правителствени министерства. Силното възмущение, което посрещна този скандал, показва, че германците наистина се грижат дълбоко за личния живот. Дали ще се вслушат в предупрежденията на същата страна, която доскоро е подслушвала самият им канцлер - остава да видим.

Станете почитател на Класа