Гласуването за промените в руската конституция – на 1 юли

Руснаците ще гласуват пакета от изменения в конституцията на 1 юли, съобщи президентът Владимир Путин. Ако бъде приета, новата конституция ще позволи на Путин потенциално да остане на власт до 2036 г.


В понеделник Путин се съгласи, че „предложената дата изглежда доста подходяща за провеждане на общоруски вот за изменения в конституцията" и нарече графика „безупречен от юридическа гледна точка".


Путин беше принуден да отложи гласуването, първоначално планирано за 22 април поради все по-влошаваща се епидемиологична ситуация. През март руският парламент - Държавната дума, прие пакет от предлагани изменения в конституцията. Те бързо получиха одобрение от законодателните органи на всеки руски регион и от Конституционния съд на страната.


Измененията включват забрана на важните длъжностни лица да имат чуждо гражданство и ограничаване на времето на бъдещите президенти до общо два мандата. Новата конституция би прехвърлила и повече правомощия на двете камари на парламента на страната - Държавната дума и Съветът на федерацията. Например, назначаването на министър-председател и други членове на кабинета, предложени от президента, ще подлежи на одобрение от Държавната дума.


Противоречиво, новата конституция също ще „обезсили" условията, които вече са изпълнени от президента Путин, като му позволи да се кандидатира отново за пети мандат през 2024 година.


Извън структурната политическа промяна, новоизменената конституция ще включва член, определящ брака като институция между мъж и жена. През март Конституционният съд определи, че това изменение е законно, но не премахва задължението на държавата да спазва различията, включително във сексуалната ориентация. Съдът също така реши, че много обсъжданото включване на Бог в конституцията има "ретроспективен характер и не обявява религиозната вяра за задължителна". Официално Русия е светска държава.


Според говорителя на президента Дмитрий Песков, 1 юли ще бъде почивен ден за всички руснаци, което ще даде възможност на всички да гласуват.


След като се съгласи на датата 1 юли, Путин насърчи руснаците да използват следващия месец, за да разберат отношението си към предложените конституционни промени.
"Неслучайно конституцията се нарича главен закон на страната. Силно се надявам руските граждани да вземат активно участие в определянето на параметрите на основния закон, като гласуват измененията в конституцията", каза президентът.

Станете почитател на Класа