Война с Антифа -Тръмп се закле да ги обяви за „Терористична група“

„САЩ ще определят АНТИФА като терористична организация", заяви президентът Доналд Тръмп. Този ход става на фона на протестите срещу полицията и бруталностите, които обхващат страната, за което той обвинява „радикалната левица".


Тръмп туитира най-сериозната си заплаха на днешния ден към активистите на Антифа, като не даде повече обяснения. Един ден по-рано Тръмп, както и главният прокурор Уилям Бар, обвиниха групата за оркестрираните безредици и грабежи в цялата страна, след смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис в понеделник.


Ако бъде определена за терористична група, Антифа ще се присъедини в черния списък на правителството към международни групи като Ал Кайда и Хизбула, както и към домашни организации като Арийските нации и Черната армия за освобождение. Преди атаките на 11 септември списъкът е бил населен изключително от чужди групи. Законът за патриотизма след 9/11 обаче разшири определението за „тероризъм", за да обхване и организациите, отглеждани в домашни условия.


Антифа - чието име е съкратено на „антифашистка" - моделира европейските леви милиции от 20-те и 30-те години. Издигнала се до популярност след избирането на Тръмп през 2016 г., групата вече е известна с атаки на десни демонстрации и изказвания и подстрекаване на насилие по време на митинги.


С бунтовете, обхващащи големите градове в Америка през последните пет нощи, се появиха и съобщенията, че организаторите на Антифа ръководят бунтовете и им предоставят оръжие. Консерваторите поискаха от Тръмп да нападне бойците и неделният туит е първата индикация, че президентът възнамерява да направи точно това.


Веднага след изявлението на Тръмп генералният прокурор Бар обяви, че Министерството на правосъдието ще използва мрежата си от 56 регионални съвместни оперативни групи за борба с тероризма за разследване на „насилствените радикални агитатори, които са окървавили мирен протест и участват в нарушения на федералния закон".


„Насилието, провокирано и извършвано от Антифа и други подобни групи във връзка с безредиците, е вътрешен тероризъм и ще бъде третирано съответно", се казва в изявление на Бар


Въпреки че включването в списъка би улеснило използването на законодателството за борба с тероризма срещу насилниците, посочването на Антифа би било трудно. Организацията няма ясно дефинирана йерархия или членство и много различни групи леви бойци са използвали нейните лога и лозунги.


Някои леви коментатори обвиниха администрацията на Тръмп в опит да „криминализира несъгласието". Предполагаемите бойци обаче бяха подложени на контрол преди това и в страни, по-либерални от САЩ. В Германия, където „антифашисткото движение " започна през 20-ти век, разузнавателните агенции следят отблизо групите на Антифа, а ръководителят на полицейския съюз Рание Венд определи техните действия като „основното определение на тероризма".

Станете почитател на Класа