Тръмп е бил в подземен бункер, докато протестираха пред Белия дом

Президентът на САЩ, според съобщенията, е бил отведен в подземен бункер в петък, когато пред Белия дом ескалираха протестите заради смъртта на Джордж Флойд. Укритието е използвано в миналото по време на терористични атаки, съобщава The New York Times, позовавайки се на източник, близък до администрацията.


Според медиите президентът останал там по-малко от час като предпазна мярка, предприета от агентите на Тайните служби. Служители обаче поясниха, че Тръмп никога не е бил в опасност.


От своя страна говорителят на президентството Джуд Дир заяви „Белият дом не коментира протоколи и решения за сигурност". Освен това Сикрет сървис отбеляза, че методите на нейните защитни операции не се обсъждат с медиите.


Ден по-късно обаче президентът похвали федералната агенция, която го защитава, за свършената работа в петък. "Страхотна работа снощи в Белия дом от американската секретна служба. Не само, че бяха напълно професионални, но и бяха много готини. Бях там, наблюдавах всеки ход и не можех да се чувствам по-сигурен", туитира Тръмп.

 

Освен това президентът разкритикува кмета на Вашингтон Муриел Боузър, обвинявайки я, че не разрешава на местната полиция да помага на агентите на тайните служби. Цитираната федерална агенция обаче заяви, че американската паркова полиция и столичната полиция в петък вечерта са били на местопрестъплението.

 

Протестите срещу полицейските злоупотреби се разпространиха в цялата страна. През уикенда имаше бурни конфронтации между протестиращите и полицията пред президентската резиденция. Дори Националната гвардия беше активирана във Вашингтон, за да помогне на местните агенти да се справят със ситуацията.

Станете почитател на Класа