Протестите срещу полицейската бруталност прераснаха в насилствени бунтове и стигнаха до Белия дом

Протестите се превърнаха във вълна от общонационални бунтове. Седмица след смъртта на Джордж Флойд по време на полицейски арест в Минеаполис, протестите, които настояваха за прекратяване на полицейската бруталност, се превърнаха в насилствени движения, изненадвайки властите в Съединените щати.

Безредиците стигнаха пред Белия дом на 31 май във Вашингтон Снимка: Ройтерс

 

 


От сряда избухнаха протести в близо 140 американски градове, от Сиатъл до Маями и от Бостън до Лос Анджелис. През уикенда те често прерастваха в ожесточени бунтове. Националната гвардия, армията от резервисти, предназначена за отбрана на територията, беше мобилизирана в петнадесет щата, за да подсили полицията и да защити пожарникарите, но невинаги можеше да възпре насилието и разрушенията.

Полицейски час бе обявен в поне четиридесет големи градове. Тръгнали от Минеаполис, където от сряда има пожари и грабежи, бунтовете стигнаха до вратите на Белия дом. В неделя вечерта рушители запалиха църквата "Сейнт Джон", наричана още църквата на президентите, близо до официалната резиденция на държавния глава. Пожарникарите успяха да овладеят пожара. Сградата, в която се намира централата на синдиката AFL-CIO, също беше запалена. 

 

 

 

Протестиращи се изправят срещу органите на реда на 31 май в парк близо до Белия дом във Вашингтон Снимка: АФП

 

 

 

В петък вечерта агентите на "Сикрет сървис", които се грижат за сигурността на президента, бяха изненадани от бруталността на рушителите, събрани на площад "Лафайет" пред Белия дом. Като предпазна мярка Доналд Тръмп и семейството му бяха приютени в подземния бункер, построен под сградата. Агентите на "Сикрет сървис", с екипировка за борба срещу безредиците, защитаваха през целия укиенд околностите на Белия дом от ожесточената тълпа, под дъжд от камъни, бутилки и фойерверки. Няколко десетки офицери бяха ранени в различна степен при тези сблъсъци. В неделната вечер около Белия дом все още горяха пожари. 

Кметът на окръг Колумбия Муриел Боузър призова за спокойствие. "Признаваме и съчувстваме на възмущението, което изпитаха хората след убийството в Минеаполис миналата седмица", каза тя. „Убийството на Джордж Флойд не беше първото. Хората изразяват възмущение и искат да бъдат взети мерки. Но ние също се гордеем с нашия град и не искаме той да бъде разрушен“.

 

 

 

Протестиращи и полицаи лице в лице. Един от полицаите е коленичил, символ на протеста срещу полицейското насилие над чернокожи Снимка: АФП


Но разбирането, изразено от много американски избраници, все повече се разминава с от все по-ожесточените бунтове. Муриел Боузър трябваше да обяви полицейски час във федералната столица, която едва бе започнала да се отваря отново след седмици на карантина.

През април 1968 г. във Вашингтон избухнаха бунтове след убийството на Мартин Лутър Кинг. На някои квартали на града бяха нужни десетилетия, за да се възстановят от разрушенията, причинени тогава.

Протестната вълна се разпространи в повечето големи американски градове. Разграбване и вандалски прояви се случиха навсякъде, особено в Бостън, Филаделфия, но също така в Чикаго и Сиатъл.

Протестиращите в Ню Йорк нахлуха на "Юнион Скуеър" в Манхатън и се сблъскаха с полицията на Бродуей. Дъщерята на кмета на Ню Йорк, Киара де Блазио, беше арестувана от полицията, докато участваше в бунта. Най-малко петима души са убити в САЩ, а полицията е извършила поне 4000 ареста.

В събота, от "Кейп Канаверал" във Флорида, където присъстваше на изстрелването на новата космическа ракета Space X Falcon 9, Тръмп коментира ситуацията и изрази съболезнования, но показа твърдост към рушителите и грабителите. 

Обадих се на семейството на Джордж Флойд и им изказах съболезнования за загубата им. Стоя пред вас на страната на всички американци, които търсят справедливост и мир. Но също така стоя пред вас, противопоставяйке се твърдо на всеки, който използва тази трагедия, за да плячкосва, краде, атакува и заплашва. Усмиряването, а не омразата; справедливостта, а не хаосът, е нашата мисия, каза Тръмп. Не можем и не трябва да позволим на малка група престъпници и вандали да унищожат нашите градове и да опустошат нашите общности. Трябва да защитаваме правото на всеки гражданин да живее без насилие, без предразсъдъци и без страх.

Но в неделя, връщайки се към навиците си, Тръмп призова в Туитър „кметовете и губернаторите демократи“ да бъдат „твърди“ срещу онези, които рушат. „Тези хора са АНАРХИСТИ. Обадете се на нашата национална гвардия СЕГА. Светът ви гледа и се подиграва на Заспалият Джо (прякора, с който нарича Джо Байдън). Това ли иска Америка? НЕ!".

 

Адриан Жолм, “Фигаро”   Превод от френски: Галя Дачкова

Станете почитател на Класа