Тръмп отлага Г7, ще кани и други страни

Президентът Доналд Тръмп обяви, че отлага Г-7 поне за септември и иска да покани четири допълнителни държави на срещата: Русия, Австралия, Индия и Южна Корея. G7 се състои от САЩ, Канада, Франция, Обединеното кралство, Германия, Италия и Япония.

 

"Отлагам срещата, защото не чувствам, че G7 представлява това, което се случва в света. Това е много остаряла група държави", каза Тръмп пред репортери на борда на Air Force One в събота.


Директорът на стратегическите комуникации на Белия дом Алиса Фарах заяви, че президентът иска да включи в участващите и други традиционни съюзници, страни от „Петте очи" (Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединеното кралство и САЩ), както и тези, засегнати от коронавируса и да говори за бъдещето на Китай.


Наскоро президентът заяви, че планира лично да бъде домакин на Г-7 по-късно следващия месец, но се е сблъскал със смесен и несигурен отговор от другите лидери на Г-7 за лично присъствие на срещата насред пандемията.


Германският канцлер Ангела Меркел "не може да потвърди", че тя ще присъства на евентуална среща на върха на Г-7 във Вашингтон на фона на пандемията на коронавирус, съобщи говорителят на канцлера в събота.


"Канцлерът благодари на президента Тръмп за поканата му на срещата на върха на Г7 във Вашингтон в края на юни", заяви говорителят на Меркел в изявление. „Към днешна дата, предвид общата ситуация с пандемията, тя не може да потвърди своето лично участие, тоест пътуване до Вашингтон", добави говорителят.


Междувременно германският министър на здравеопазването Йенс Спан изрази "разочарованието" си от оттеглянето на САЩ от Световната здравна организация, като заяви, че „решението, взето от администрацията на Тръмп, е неуспех за международната здравна политика".


И други световни лидери бяха несигурни по отношение на предложената от Тръмп лична среща на върха на Г-7.


Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в сряда, че все още не може да се ангажира лично да присъства на предложената среща на Г7 поради опасения относно предаването на вируса и карантинните правила на Канада.


"Имаме значителни здравословни загрижености около това да присъстваме лично, но няма съмнение, че срещата между хора в идеална ситуация е много по-ефективна от виртуални срещи", каза той.


Френският президент Еманюел Макрон разговаря с Тръмп в четвъртък. Двамата лидери "се съгласиха за важността на свикването на лична среща на Г7 в близко бъдеще", според данните на Белия дом. Но Белият дом не каза дали Макрон се е ангажирал да присъства лично.


Тръмп за първи път представи идеята за съживяване на срещата на върха като лично събитие в туитър на 20 май, като посочи, че това ще сигнализира на света, че нещата се връщат към нормалното си състояние, след като пандемията на коронавирус спря пътуванията и замрази глобалната икономика.

Станете почитател на Класа