Саудитска Арабия и ООН ще бъдат домакини на донорска конференция за Йемен

Саудитска Арабия потвърди в петък, че ще бъде домакин на виртуална конференция за донори за Йемен следващата седмица, заедно с Организацията на обединените нации. Правителството на Йемен беше отстранено от столицата Сана от движението Хути през 2014 г., преди военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, да се намеси през 2015 г., за да се опита да възстанови президента Абд-Раббу Мансур Хади.


Директива на крал Салман потвърди донорската конференция в Рияд във вторник, където ООН се стреми да събере 2,4 милиарда долара за най-голямата операция за помощ в света, според държавната агенция Saudi Press.


Милиони се нуждаят от помощ в Йемен и нацията рискува да бъде затрупана от коронавируса, предупреждават ООН. "Ако не получим необходимото финансиране и ако не се направи повече за потискане на вируса, Covid-19 може да обхване цял Йемен", заяви Лиз Гранде, хуманитарен координатор на ООН за страната.


Йемен отчете 281 инфекции и 55 смъртни случая към четвъртък, което е процент на смъртност от 20 процента, в сравнение с глобалната средна оценка от 7 процента от ООН, предаде Ройтерс.

Станете почитател на Класа