Доналт Тръмп отлага срещата на Г-7 заради COVID-19

Американският президент Доналд Тръмп отлага срещата на върха на Г-7 заради пандемията от COVID-19. Това съобщава "Би Би Си", като уточнява, че форумът би трябвало да се състои през септември, вместо през юни.

Срещата трябваше да се състои в Кемп Дейвид, щата Мериленд. Впоследствие заради заразата беше решено тя да бъде проведена под формата на видеоконферентна връзка между държавните лидери.

Тръмп посочи, че през есента форумът може да се проведе в Белия дом и то на живо, въпреки опасенията, че пандемията ще е активна и през септември.

Той обаче е на мнение, че списъкът с държавите от Г-7 трябва да бъде обновен, защото настоящият състав е неактуален. По мнение на американския президент трябва да бъдат поканени президентите на Русия, Южна Корея, Австралия и Индия.

Германският канцлер Ангела Меркел вече е отказала поканата на Тръмп конференцията да се проведе на живо, а говорителят й уточни, че причината е пандемията от коронавирус и допълни, че в тази ситуация канцлерът "не може да се съгласи на пътуване до Вашингтон".

Британският премиер Борис Джонсън от своя страна подчерта, че за в близко бъдеще е важно форумът на Г-7 да бъде проведен чрез лична среща между лидерите. Джонсън вече е провел личен телефонен разговор по темата с президента Тръмп.

Еманюел Макрон също изрази готовност през есента да се присъедини към международна среща на Г-7 в САЩ, стига и другите лидери да потвърдят присъствието си. Той е категоричен, че е необходимо личното присъствие на всички държавници.

Макрон също така подчерта, че присъствието на немския канцлер е изключително важно и единството на европейците в този критичен момент е от огромно значение.

Станете почитател на Класа