Прототип на SpaceX се взриви по време на тест на двигателя

Прототипният космически кораб Starship SN4 за междупланетни полети, разработен от американската компания SpaceX, собственост на Илон Мъск, експлодира по време на тест на двигателя, извършен този петък в Бока Чика (Тексас, САЩ).


Компанията провеждаше статичен огневи тест на новия си двигател Raptor за четвъртата такава ракета. Живо излъчване на събитието, проведено от НАСА, показа, че първоначално изпитанието изглежда успешно, но след това за няколко секунди започна да излиза бял дим и космическият кораб се взриви на парчета, образувайки гигантска огнена топка.


Смята се, че експлозията е станала поради изтичане на гориво. Прототипът SN4 беше преодолял различни критични трудности по време на своята конструкция, включително тест за налягане, който осуети предишната версия на ракетата, съобщава CNBC.


Други два прототипа на Starship избухнаха тази година по време на тестване през февруари и април, когато в тях беше нагнетен течен азот. Този последен екземпляр е четвъртият, който SpaceX е изградил.


Корабите Starship са предназначени да бъдат междупланетни превозни средства за многократна употреба и са проектирани от компанията за превоз на товари и хора до Луната и Марс. Според SpaceX всеки Starship би могъл да превозва товари от над 100 тона и 100 пътници наведнъж.


Този прототип е различен от космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon 9 за многократна употреба, която този уикенд изстреля първата пилотирана мисия от Флорида до Международната космическа станция (МКС).

Станете почитател на Класа