Китайска компания твърди, че има 99% вероятност нейната ваксина срещу covid-19 да работи

Луо Байшан, изследовател в китайската биотехнологична компания Sinovac, заяви пред Sky News, че е "99% сигурен, че ваксината covid-19, която разработва неговата компания, ще бъде успешна".


CoronaVac, коронавирусната ваксина, върху която работи фирмата, вече се е доказала като ефективна при маймуни и в момента е в изпитания на етап 2, в който участват над 1000 доброволци.


Въпреки това, ниският брой случаи на covid-19 в Китай затруднява тестването на CoronaVac в епидемична ситуация, така че компанията води предварителни разговори с различни европейски страни, включително с Обединеното кралство, за провеждане изпитанията на Етап 3, последната част от процеса на тестване. Това каза Хелън Ян, старши директор на връзките с инвеститорите. Ян поясни, че в момента е трудно да се каже със сигурност, но "засега всичко върви добре".


Той обаче предупреждава, че ваксината няма да стане достъпна скоро, тъй като изпитанията на Етап 2 трябва да продължат месеци, преди да започне Етап 3, след което ваксината изисква регулаторно одобрение.


Докато изследването продължава, компанията също продължава напред с производството, за да започне незабавно масово производство, ако изпитанията са успешни и ваксината бъде одобрена. За тази цел в момента фирмата изгражда търговски завод в Пекин с цел да достави 100 милиона дози.


Този брой, колкото и голям да е, означава ограничаване на достъпа до ваксината и препоръката на учените не е да се ваксинира цялото население, а да се насочи първо към групи с висок риск, като здравни работници или лица. от третата възраст. "Мисля, че това ще бъде началната точка. За да бъда честен, ваксината трябва да се произвежда на партиди", казва Ян, който очаква, че компанията планира да разпространява ваксината си както в Китай, така и в останалия свят.

Станете почитател на Класа