Меркел отказва на Тръмп

Американският президент Тръмп иска да събере лидерите на Г-7 на живо в Белия дом като чудесен знак за "нормализиране". "Не е изключено", казват поканените, но потвържденията

за присъствието им още се чакат.

 

 

 

"Федералната канцлерка благодари на президента Тръмп за неговата покана за срещата на върха на Г-7 в края на юни във Вашингтон. Към днешна дата, с оглед на общата ситуация с пандемията, тя не може да потвърди пътуване до Вашингтон". Това заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. Той уточни, че Меркел ще продължи да следи развитието на пандемията.

Съобщението дойде в отговор на поканата на американския президент форумът на Г-7 да се проведе на живо във Вашингтон. "Ще бъде чудесен знак за всички – нормализиране!", написа Тръмп в Туитър. А и както отбелязват коментаторите - една "реална" среща на върха би била истински ПР триумф за Тръмп, който се надява да бъде преизбран.

 

Ангела Меркел и Доналд Тръмп

 

В средата на март Белият дом обяви, че заради пандемията планираната за юни среща на върха няма да се проведе в резиденцията на президента в Кемп Дейвид, а чрез видеоконферентна връзка. Преди седмица обаче Тръмп промени мнението си. Според него Съединените щати вече се възстановяват от Ковид-19 и срещата може да се реализира очи в очи. Той посочи като локация първо Кемп Дейвид, след което обяви, че форумът ще се проведе основно в Белия дом.

Последните данни за разпространението на коронавируса в района на американската столица обаче сочат, че тя е много силно засегната. Освен това има строги ограничения за пътуванията между САЩ и Европа, които не засягат държавните и правителствените ръководители, но все пак те ще трябва да бъдат придружени от делегации.

Кой ще присъства на срещата?

Групата на седемте икономически най-големи държави (Г-7) включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. През 1997-а година към тях се присъедини и Руската федерация, но през 2014-а година тя бе изключена след анексирането на Крим. Лидерите на седемте водещи икономики, които представляват над половината от световното богатство, се срещат веднъж годишно.

През 2019-а година домакин беше Франция. В периода 24-26 август в курорта Биариц ръководителите на седемте страни обсъждаха редица теми, сред които търговските отношения помежду си, Брекзит и отношенията с Иран. Макар да се появи информация, че френският президент Макрон и американският му колега Доналд Тръмп са се обединили около идеята Русия отново да бъде включена във форума на Г-7 догодина, до подобна стъпка не се стигна. 

Предстои да стане ясно кои лидери все пак са готови да предприемат пътуване до САЩ в края на юни, както предлага Тръмп. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще се радва да посети Кемп Дейвид, ако "здравните условия го позволят". Канадският премиер Джъстин Трюдо и британският министър-председател Борис Джонсън не изключиха възможността да се включат в срещата. Техните говорители обявиха пред медиите, че се водят разговори с домакините в САЩ и очакват повече детайли за мерките за сигурност по време на срещата. Говорителят на японския премиер Шиндзо Абе също каза, че участието на лидера на Япония все още се обсъжда. Предстои отговор и от страна на Италия.

Станете почитател на Класа