Европейската отбрана ще се бие за бюджета си

Военните амбиции на Европейския съюз (ЕС) са засегнати от бюджетните битки и коронавируса, но все още блокът не се е отказал от тях, пише в свой анализ онлайн изданието Politico.eu.

Представители на ЕС и дипломати смятат, че повишаването на отбранителната способност е от решаващо значение за усилията на блока да играе по-голяма геополитическа роля. В новия план на Европейската комисия (ЕК) за многогодишната финансова рамка обаче за големи проекти за отбрана е заделено по-малко финансиране, отколкото е отпуснато преди две години, посочва изданието.

Според плана на Комисията новият Европейски фонд за отбрана (ЕФР), предназначен да насърчи сътрудничеството в областта на научните изследвания и развитието на военните технологии и оборудване, ще получи 8 млрд. евро. Това представлява значителен спад на предложението на Комисията за дългосрочния бюджет от 2018 г., когато бяха предвидени 11,5 млрд. евро.

Това обаче дори не е толкова сериозно, колкото някои предложения за корекции в разгара на коронавирусната криза. Когато Финландия беше председател на ротационното председателство на Съвета на ЕС, тя предложи да се намали почти наполовина бюджета на ЕФР до 6 млрд. евро. Компромис, предложен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, е бюджетът да е 7 млрд. евро.

Военната мобилност - усилията за улесняване на придвижването на войски и техника в Европа, което също е приоритет на НАТО, също е включена в плана на Комисията. Отпуснати са 1,5 млрд. евро при първоначално предложени 5,7 млрд. евро.

"Всички ние трябва да сме заинтересовани, че и националните бюджети за отбрана, и свързаните с отбраната разходи в следващата многогодишна финансова рамка поемат удар“, коментира пред изданието естонският министър на отбраната Юри Луик.

"Военната мобилност е водещ проект за сътрудничество между НАТО и ЕС и ЕС има решаваща роля за инвестиране в стратегическата инфраструктура на Европа", добавя той. Според него има място за възстановяване на нивото на амбиция на Съюза.

Не всички правителства на ЕС са ентусиазирани привърженици на по-силната военна роля на блока. Някои се притесняват, че тези усилия биха могли да доведат до дублиране на НАТО. Други са предпазливи от преминаването от мека към твърда сила в съюз, основан като мирен проект.

Фактът, че отбраната е на практика отменена в новия план, докато разходите за икономика и здравеопазване са драстично увеличени, отразява широко разпространеното мнение, че коронавирусът означава, че ЕС трябва да пренасочи своите приоритети.

 

Европейската отбрана ще се бие за бюджета си

 

Привържениците на идеята за повече разходи за отбрана обаче настояват, че е от съществено значение блокът да се приеме сериозно като основна сила на световната сцена - дори коронавирусът да постави други, невоенни заплахи, начело в дневния ред.

Изказвайки се след среща на министрите на отбраната на ЕС този месец, ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че пандемията вероятно ще доведе до по-голяма нестабилност в света. Въпреки сегашния акцент върху плановете за икономическо възстановяване, бившият външен министър на Испания призова страните членки на ЕС да осигурят необходимото финансиране за европейската сигурност и отбрана.

"Надявам се, че при този сценарий ресурсите, отпуснати за политиката за отбрана и сигурност, няма да намалеят", подчерта той.

Офицерите също твърдят, че освен конвенционалните заплахи, икономиите от отбрана през кризисния период ще подчертаят уязвимостта от кибератаки. "Ние винаги се подготвяме за война, която се надяваме, че никога няма да се проведе, но кибервойната се провежда всеки ден ... ние винаги сме подложени на кибератаки", казва за изданието италианският генерал, който ръководи Военния комитет на ЕС, Клаудио Грациано.

"Преминахме от традиционните заплахи, заплахите между държавите, към нови заплахи, като тероризъм, провалени държави, хибридни войни ... и сега ... има нови опасности, за които трябва да сме готови", допълва Грациано.

На фронта на военната мобилност дипломатите подчертават, че подобни проекти са от жизненоважно значение за страни като тези в Прибалтика, които са силно разтревожени от Русия, и искат сигурност, както и да знаят, че е съюзниците могат бързо да им помогнат. Проекти за модернизиране на пътища и мостове и премахване на бюрократичните затруднения имат за цел да улеснят преместването на войските и съпътстващите екипи.

Служителите, които искат повече разходи за военни проекти обаче, не размахват бялото знаме. Елисейски служител заяви, че Париж, основната военна сила на ЕС, ще се стреми да увеличи предлаганите разходи за отбранителния фонд.

Дори и Франция да постигне пробив обаче, тя може да не се справи успешно на други фронтове. Европейският инструмент за мир - предложено извънбюджетно средство за финансиране на военни операции в размер на 9,2 млрд. евро, което дипломатите твърдят, че Франция е искала да използва основно в Африка, се очаква да се сблъска със значително намаляване на бюджета в предстоящите преговори.

Все пак предложението на ЕК е само отправна точка за интензивни и сложни преговори между 27-те държави членки на ЕС за бюджетния план на стойност 1,1 трлн. евро и фонда за възстановяване за 750 млрд. евро. Франция вече сигнализира, че ще се бори усилено за увеличаване на разходите за отбрана.

Миглена Иванова

Станете почитател на Класа